Klachten rondom nieuwe radiatorknoppen in complexen

In september heeft ZOwonen bij 1600 flats nieuwe radiatorknoppen geplaatst. De nieuwe knoppen blijken in verschillende wooncomplexen te leiden tot problemen met de verwarming. In de afgelopen maanden kwamen hierover een groot aantal klachten binnen. ZOwonen wil dat alle bewoners van optimaal wooncomfort kunnen genieten. Wat ons betreft is iedere klacht er dan ook één te veel.

Waarom zijn er nieuwe radiatorknoppen geplaatst?

Met de nieuwe radiatorknoppen is de temperatuur in een ruimte beter te regelen, zodat de bewoners nog bewuster met energie kunnen omgaan. Hiermee willen we voorkomen dat bewoners worden verrast door hoge energierekeningen. De nieuwe radiatorknoppen zijn kosteloos geplaatst. Bewoners hadden ook de mogelijkheid de oude knoppen te behouden.

Waardoor worden de klachten veroorzaakt?

Bij werkzaamheden aan de verwarming komt er lucht in de leidingen. Alle radiatoren in het hele complex – ook in de flats waar geen nieuwe knoppen zijn geplaatst – moeten worden ontlucht. Daarnaast moeten de nieuwe knoppen opnieuw worden ingesteld om optimaal te functioneren. Waar onze technici toegang tot de woningen kregen, is de lucht uit de radiatoren gelaten, maar waar de bewoners niet thuis waren nog niet. En dat veroorzaakt klachten als tikkende radiatorbuizen of radiatoren die niet warm worden.

Wat doet ZOwonen om de problemen op te lossen?

Wij zijn afhankelijk van de medewerking van de bewoners om de problemen te verhelpen. ZOwonen heeft alle bewoners opgeroepen mee te helpen om de radiatoren te ontluchten. Hiervoor hebben we ontluchtingssleuteltjes met tekst en uitleg bij de bewoners achtergelaten. Als iemand het sleuteltje niet heeft gekregen, kan hij deze alsnog ophalen bij de huismeesters. Ook de huismeesters helpen mee met het ontluchten als een bewoner dat zelf niet lukt.

Wat doet ZOwonen na een melding van een storing?

Zodra een storing bij ZOwonen wordt gemeld, wordt deze geregistreerd en in behandeling genomen. De technici rijden dan zo snel mogelijk naar de melder van de klacht om de oorzaak vast te stellen, maar bezoeken ook alle andere boven elkaar gelegen woningen. Natuurlijk is niet iedereen thuis op dat moment. Waar de technici niet binnen kunnen, worden kaartjes in de brievenbussen achtergelaten waarmee de bewoner wordt verzocht een afspraak te maken, om de radiatorknoppen te controleren op lucht en een juiste instelling.

Wat moet ik als bewoner doen als ik problemen heb met de verwarming?

Inmiddels zijn de meeste wooncomplexen storingsvrij. Daar waar samen met de bewoners de klachten zijn aangepakt is het snelst resultaat geboekt. Als je nu nog problemen ervaart, vragen we je dit te melden. Je kunt de klacht met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer sturen naar: info@zowonen.com. Bellen mag ook (046 420 96 00). Onze technici nemen dan spoedig contact op om de klacht te verhelpen.