Geleen

Centrum

In en rondom het centrum van Geleen is het woningaanbod zeer gemêleerd. Er is een breed aanbod van ouderencomplexen, maar ook portiek-, etageflats en hoogbouwflats. Er zijn enkele nieuwe complexen gerealiseerd in hartje centrum. De grote weekmarkt trekt veel mensen naar het centrum. Er worden ook tal van festiviteiten georganiseerd op en rondom de markt van Geleen. Het centrum is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Het heeft een NS-station en goede uitvalswegen.

Voorzieningen
Verspreid over de hele wijk zijn er winkelvoorzieningen. Op het gebied van onderwijs is in het centrum een school voor bijzonder onderwijs. Ook andere voorzieningen zoals een muziekschool en een bibliotheek zijn binnen handbereik. De gezellige cafés en restaurantjes ontbreken niet. Voor wie meer van rust houdt biedt het Fortunapark uitkomst. Deze oase van rust geeft het centrum zijn specifieke karakter. In het centrum kun je kiezen voor flatwoningen in diverse prijsklassen, appartementen en een enkele eengezinswoning.

Dassenkuil

De Dassenkuil is een kleine wijk met een hechte sociale structuur. De wijk is zeer kindvriendelijk doordat ze helemaal is ingericht als 30 km-zone. Door de ligging in de buurt van het stadscentrum, een NS-station en diverse uitvalswegen is de Dassenkuil een prima plek om te wonen. In de wijk Dassenkuil / Lutterade liggen voornamelijk eengezinswoningen. Zowel huur- als eigendomswoningen. Ook liggen er enkele ouderencomplexen op steenworp afstand van het centrum van Geleen.

Voorzieningen
Naast een peuterspeelzaal is er ook een basisschool. Voor de dagelijkse boodschappen ben je aangewezen op het nabijgelegen centrum. Het kleine park biedt mogelijkheden om te ontspannen in de natuur. Er is ook een speeltuin.

De Kluis

Gelegen tussen wijken met een groot voorzieningenaanbod heeft de Kluis niet veel nodig. Door zijn ruime en zeer groene opzet wordt het buitenleven in de stad ervaren. De natuurlijke glooiing en de aanwezigheid van een park bevestigen dit en dragen bij aan de charme van de Kluis.

Voorzieningen
De Kluis heeft een beperkt aantal winkels, maar het stadscentrum ligt op een steenworp afstand. Evenals de winkelcentra van Oud Geleen en Geleen-zuid. Voor de kinderen zijn er een peuterspeelzaal, twee basisscholen en een speeltuin. Sportcomplex Glanerbrook, met een sporthal, zwembad en schaatsbanen, zorgt voor veel activiteit op sportief gebied. Het Burgemeester Daemenpark is het groene hart van de wijk waar spelen, wandelen en ontspannen mogelijk is. Het woningaanbod van ZOwonen in de Kluis is beperkt. Dit bestaat uit een aantal eengezinswoningen en etagewoningen.

Haesselderveld

Een specifieke woonwijk uit het begin van de jaren zeventig. Het is een rustige wijk waarbij veel aandacht besteed is aan groen. Haesselderveld ligt gunstig ligging ten opzichte van de grotere uitvalswegen en maakt het mogelijk om snel bij de voorzieningen in de nabijgelegen wijken te komen. 

Voorzieningen
Haesselderveld heeft geen winkels, maar het winkelcentrum van Oud Geleen ligt op een steenworp afstand voor de dagelijkse boodschappen. Voor kinderen heeft de wijk voldoende speelgelegenheden. Ons woningaanbod bestaat uit flatwoningen, etagewoningen en appartementen.

Hemelrijk

Hemelrijk is een grote wijk met veel groen en een bijzonder knus karakter nabij het centrum. Het Reüniegebouw zorgt voor een sterk verenigingsleven. Het heeft een gunstige ligging ten opzichte van belangrijke uitvalswegen.

Voorzieningen
De wijk kent een klein aantal winkelvoorzieningen. Voor de grote boodschappen zijn de bewoners aangewezen op nabijgelegen wijken. Voor de kinderen is er een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, een basisschool en speelgelegenheden. Er is een sportcentrum aan de rand van de wijk. ZOWonen heeft een grote variatie woningen in Hemelrijk. In de wijk liggen eengezinswoningen en portieketageflats.

Lindenheuvel

Lindenheuvel is een grote wijk met een sterk sociaal karakter. De wijk is ruim opgezet met veel aandacht voor groen. Een actief verenigingsleven zorgt voor een hechte sociale structuur. Ook door de gunstige ligging bij grote uitvalswegen en de nabijheid van een NS-station is de wijk een prima plek om te wonen.

Voorzieningen
Lindenheuvel heeft een ruim aanbod voorzieningen zoals een wijkcentrum en een gemeenschapshuis, basisscholen, kinderopvang en winkel- en sportvoorzieningen. Door zijn ligging op een steenworp afstand van het stadscentrum, zijn andere of aanvullende voorzieningen binnen handbereik. In Lindenheuvel bieden wij voornamelijk eengezinswoningen en ouderencomplexen aan.

Maastrichterbaan

Maastrichterbaan is een relatief jonge en moderne woonwijk. De wijk is ingedeeld in 3 delen. Maastrichterbaan 1, 2 en 3. Maastrichterbaan 1 is het oudste gedeelte van de wijk. Hier liggen de meeste woningen van ZOwonen. Voornamelijk eengezinswoningen, maar ook een complex voor starters. Maastrichterbaan 2 ligt achter Maastrichterbaan 1 en bestaat alleen uit particuliere koopwoningen. Maastrichterbaan 3 is gelegen aan de andere kant van de doorgaande weg, nabij bedrijventerrein Gardenz. In Maastrichterbaan 3 liggen veelal particuliere koopwoningen. ZOwonen heeft er mooie, ruime eengezinswoningen gerealiseerd. Er zijn 8 duurzame woningen, waarbij alle aandacht is besteed aan zuinig energieverbruik. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen in de woningen waardoor een prettig en gezond binnenklimaat ontstaat.

Voorzieningen
In de wijk zijn speelvoorzieningen en een kinderopvangcentrum. Voetbalvereniging De Heidebloem is eveneens gelegen in dit gedeelte van de wijk en speelt een grote rol met betrekking tot de sociale cohesie in de wijk. Het nabijgelegen bedrijventerrein Gardenz is opgezet als boulevard waar alles te vinden is op het gebied van de tuin, woning en buitenleven. De wijk grenst aan Landschapspark De Graven, een natuurgebied van ongeveer 50 ha met een oase van rust. Voor de dagelijkse boodschappen kun je naar het naastgelegen Lindenheuvel of het centrum van Geleen. Toch maakt de gunstige ligging het wonen heel aantrekkelijk.

Oud Geleen

Oud Geleen is een grote wijk met een bijzonder knus karakter. Door het vele groen en het grote voorzieningenaanbod is het er goed wonen. Door een actief verenigingsleven en een sterke sociale structuur hebben veel bewoners een grote binding met de wijk. Wie van het buitenleven wil genieten, kan in het nabijgelegen Danikerbos ontspannen of actief bezig zijn. Een NS-station en uitvalswegen zorgen voor een goede verbinding met andere wijken en steden.

Voorzieningen
Oud Geleen kent een groot aanbod aan winkels. Het gemeenschapshuis is een belangrijke ontmoetingsplek. Er worden diverse activiteiten en bijeenkomsten voor en door de wijk georganiseerd. Voor de kinderen is er een peuterspeelzaal, een basisschool en diverse speeltuinen. Gezellige cafés en restaurantjes zorgen voor een druk uitgaansleven. In Oud Geleen heeft ZOwonen eengezinswoningen en meergezinswoningen (2/1 woningen en experimentele woningen). Daarnaast zijn er enkele complexen die geschikt zijn voor ouderen. Voor ouderen met een zorgindicatie ligt in deze wijk een verzorgingshuis met aanleunwoningen.

Geleen-Zuid

Geleen-Zuid is een uitgestrekte wijk die dateert uit het begin van de jaren zestig. De wijk is ruim opgezet met veel aandacht voor groen. Door de directe ligging aan grote uitvalswegen is de wijk goed bereikbaar. Het woningaanbod weerspiegelt een mengeling van leeftijden en gezinssamenstellingen die zo kenmerkend is voor Geleen-zuid.

Voorzieningen
De wijk is voorzien van een ruim aanbod voorzieningen zoals een wijkcentrum, winkelcentrum Zuidhof, sportvoorzieningen en een bibliotheek. Voor de kinderen zijn er voldoende speelgelegenheden. Op het gebied van onderwijs spant Geleen-Zuid de kroon, met kinderdagverblijven, drie basisscholen, een school voor bijzonder onderwijs en een school voor voortgezet onderwijs. Geleen-Zuid heeft naast eengezinswoningen veelal flatwoningen met en zonder lift en enkele etagewoningen die geschikt zijn voor ouderen.

Wijkvernieuwing in Geleen

In de volgende wijken werkt ZOwonen aan wijkvernieuwing: