Sittard

Baandert

Deze wijk grenst aan het centrum en bestaat voor het grootste deel uit flats en etage-portiekwoningen. Er wonen veel senioren en jongeren. Baandert heeft veel groenvoorzieningen die zorgen voor een vriendelijke uitstraling. Een plek waar het goed wonen is.

Voorzieningen
In Baandert is een artsenpraktijk, een basisschool en een peuterspeelzaal. Binnen een paar minuten ben je in het centrum van Sittard. De wijk ligt gunstig ten opzichte van de uitvalswegen. In Baandert heeft ZOwonen voornamelijk flatwoningen en appartementen. 

Broeksittard

Wie houdt van een dorpse sfeer met een actief verenigingsleven is op zijn plaats in Broeksittard. In deze wijk is het rustig wonen. Er is veel aandacht besteed aan de groenvoorzieningen. 

Voorzieningen
In deze wijk vind je een basisschool en speelgelegenheden voor de kinderen. Er is op loopafstand een winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen.

Centrum

Het centrum van Sittard bruist. In de wijk vinden veel activiteiten plaats. Er is dan ook altijd wat te beleven. Het centrum heeft een karakteristieke uitstraling. De oude gevels van de woningen, de gezellige markt. Het is prima wonen in het centrum.

Voorzieningen
Alle winkels en voorzieningen liggen op loopafstand. Naast het drukke stadshart biedt het centrum voldoende mogelijkheden tot ontspanning. Het theater, de vele cafeetjes met terrasjes.

Europapark

Net als Haagsittard is dit een moderne en ruim opgezette wijk met veel eengezinswoningen. De wijk heeft een rustig en sociaal karakter. Europapark wordt van Haagsittard gescheiden door een doorgaande weg.

Voorzieningen
Het winkelcentrum in Haagsittard is vlakbij. Hier vind je veel verschillende winkels. In Haagsittard kun je ook terecht voor de basisschool en het gemeenschapshuis dat zeer actief is.

Haagsittard

Deze jonge en vriendelijke wijk is ruim van opzet en biedt volop mogelijkheden voor de kinderen om lekker buiten te spelen. Eén doorgaande weg zorgt ervoor dat je gemakkelijk de wijk in en uit kunt. Binnen de wijk heb je nauwelijks last van doorgaand verkeer.

Voorzieningen
Voor de boodschappen kun je terecht in het winkelcentrum met een ruim aanbod aan winkels. De wijk heeft een basisschool en een speelplaats voor de kinderen. Het gemeenschapshuis biedt diverse activiteiten aan.

Hoogveld

Dit is een jonge, mooi opgezette wijk, waarin een goede mix bestaat tussen koop- en huurwoningen. De wijk kent voornamelijk eengezinswoningen. Er wonen veel gezinnen met kinderen. Niet verwonderlijk als je kijkt naar de vele pleinen, groenvoorzieningen en speelgelegenheden. Een mooie vijver vormt het middelpunt van de wijk. Aan de rand van Hoogveld ligt een park. 

Voorzieningen
De wijk heeft een basisschool. Andere scholen en opleidingen liggen in de aangrenzende wijk Limbrichterveld. Het winkelcentrum is op loopafstand, ook in Limbrichterveld. Vanuit de wijk is een goede verbinding met het centrum van Sittard en naar de nabijgelegen uitvalswegen. 

Kempehof

De wijk Kempehof is rustig en kindvriendelijk. Van doorgaand verkeer heb je hier geen last. De bebouwing is afwisselend met eengezinswoningen, appartementen en flats.

Voorzieningen
In het naastgelegen Lahrhof is een winkelcentrum, een basisschool en een gemeenschapshuis. Vanuit de wijk ben je snel op de uitvalswegen. 

Lahrhof

Het is prettig wonen in deze kleine wijk van Sittard. Het is er rustig en de wijk heeft veel groenvoorzieningen.

Voorzieningen
Voor de dagelijkse boodschappen kun je terecht in het winkelcentrum. Lahrhof heeft ook een basisschool en een sociëteit. 

Leyenbroek

In de wijk zelf vind je geen voorzieningen. Maar het centrum, op loopafstand van de wijk, biedt alles wat je nodig hebt. Hier vind je winkels, banken, postkantoor, gemeentehuis, bibliotheek, kerk en diverse cafés en restaurants. 

Limbrichterveld

Deze wijk ligt net buiten het centrum van Sittard, op loopafstand van het NS en busstation. Het is een wijk met veel verschillende soorten woningen. De vijf hoogbouwflats met elk 12 verdiepingen zijn erg bepalend voor de wijk. Voor de flats ligt een mooi en open park. De wijk heeft veelal eengezinswoningen, waarbij er een goede mix is tussen huur en koop. Het aantal seniorenwoningen is zeer gering.

Voorzieningen 
De wijk Limbrichterveld heeft een winkelcentrum, met diverse voorzieningen voor de dagelijkse en niet-dagelijkse boodschappen. Een ander belangrijk kenmerk van de wijk is het grote aantal scholen en opleidingsmogelijkheden. In het midden van de wijk ligt een basisschool en een grote speeltuin. De wijk biedt onderwijs op HBO, VMBO en MBO niveau. Ook is er speciaal onderwijs (basis- en voortgezet onderwijs). Aangrenzend aan hoogbouwflats zijn het gemeenschapshuis en een jongerencentrum gelegen.

Ophoven

Deze rustige wijk is ruim en groen van opzet. Dit geeft de wijk een vriendelijke uitstraling. Ophoven ligt op 10 minuten lopen van het centrum van Sittard, waar alle winkelvoorzieningen zijn gelegen. Het prachtige stadspark geeft de wijk een mooie, groene uitstraling. Ophoven is kindvriendelijk en biedt een prettige omgeving voor iedereen die rustig wil wonen. In de wijk liggen voornamelijk eengezinswoningen. Senioren kunnen wonen in een grondgebonden seniorenwoning of een senioren appartementencomplex. Voor starters zijn in het voormalige klooster studio's of een enkele een-slaapkamerwoning te huur.

Voorzieningen
De bewoners van Ophoven zijn aangewezen op de winkels in het centrum van Sittard, dat gelegen is op 10 minuten lopen van de wijk. In de wijk liggen twee basisscholen. Sport en ontspanning vinden plaats in het mooie stadspark.

Overhoven

Dit is een wijk met huurwoningen, maar grotendeels met koopwoningen. Voor ZOwonen zijn dit met name de eengezinwoningen en een ouderencomplex Gelderhof en een appartementencomplex Reinoudflat. Het is een fijne, groene wijk!

Voorzieningen
De wijk ligt op loopafstand van het centrum. Ook het NS-station ligt vlakbij. Vanuit de wijk zit je snel op de uitvalswegen van de stad. Er is een peuterspeelzaal, een basisschool en een artsenpraktijk. Overhoven heeft een rijk verenigingsleven met voetbalvelden van DVO. In het gemeenschapshuis Oos Kaar vinden jaarlijks vele activiteiten plaats.

Sanderbout

Voorzieningen
Voor de dagelijkse boodschappen kunt u terecht in de grote buurtsupermarkt. Het centrum ligt op niet al te grote afstand. In de wijk ligt een basisschool en aan de rand van Sanderbout ligt het nieuwe moderne ziekenhuis.

Stadbroek

Dit is een wijk met toekomst! Stadbroek ligt op loopafstand van het centrum van Sittard. Recentelijk is de nieuwe wijk Molenbeek gerealiseerd met eengezinswoningen en appartementen, koop en huur door elkaar. De wijk kent 2 ouderencomplexen. Er zijn ook veel twee op een woningen.

Voorzieningen
Op de locatie van de kerk wordt een winkelcentrum gerealiseerd. In het wijkcentrum Don Bosco vinden veel activiteiten plaats. Er is een basisschool met een speelgoed-uitleen. Er is een huisarts en vlakbij ligt het openbare zwembad en het groene gebied “Swienswei”. In de gerestaureerde Stadbroekermolen vinden regelmatig conferenties en feesten plaats. De wijk heeft een wijkplatform en ligt vlakbij Duitsland.

Thienbunder

De wijk Thienbunder heeft de afgelopen 4 jaar een ware metamorfose ondergaan. Hier zijn ruim 200 woningen gesloopt en zijn er nieuwe wegen aangelegd. Inmiddels zijn er nieuwe huur- en koopwoningen verdeeld over appartementen, patiowoningen, geschakelde en vrijstaande eengezinswoningen. Ook kun je er zelf een huis bouwen. Daarnaast ligt er nog een appartementencomplex aan de rand van de wijk. De nieuwe wijk kenmerkt zich door de ruimte en het groen en de frisse uitstraling van de woningen; “Tuin van Gulik”. Vanuit de wijk is het gemakkelijk om bij de uitvalswegen te komen.

Voorzieningen

Vrangendael

Vrangendael is een grote wijk, die in twee delen uiteenvalt. Vrangendael heeft redelijk wat groenvoorzieningen en de bebouwing is een combinatie van hoog- en laagbouw. Het centrum van Sittard is op loopafstand. Ook ligt Vrangendael gunstig ten opzichte van uitvalswegen.

Voorzieningen
Naast een basisschool en een kerkgemeenschap heeft Vrangendael een bibliotheek, een buurtwinkel en een ontmoetingscentrum. 

Wijkvernieuwing in Sittard

In de volgende wijken werkt ZOwonen aan wijkvernieuwing: