Overlast

Iedereen hoort of ziet wel eens wat van zijn buren. Ook jouw buren weten wanneer jij thuis bent en horen het als je een feestje geeft. Als je een goede relatie hebt, is dat meestal geen probleem. Heb je er last van, dan praat je er over. Maar soms kom je er samen niet zo makkelijk uit.

Wat is overlast?

Bij overlast denk je misschien eerst aan geluidsoverlast. De muziek kan te hard staan, of je hoort de gesprekken of ruzies. Je kunt ook last hebben van rommel in de voortuin of op het balkon. Tussen mensen van verschillende achtergronden die naast elkaar leven kunnen er heel veel verschillen zijn. Wat de een normaal vindt, vindt de ander vreemd of vervelend. Praat er samen over en ontdek hoe je beter rekening met elkaar kunt houden.

Hoe praat ik met mijn buren over iets waar ik last van heb?

Zit jou iets dwars? Ga dan zo snel mogelijk met je buren praten. Als je te lang wacht, lopen de emoties sneller hoog op. Een paar tips voor dit gesprek:

  • Zoek een geschikt moment en neem er de tijd voor. Misschien kun je een afspraak maken om samen een kopje koffie te drinken.
  • Leg uit waar je last van hebt. Vertel ook wat de gevolgen zijn. Dit helpt jouw buren om je te begrijpen. Bijvoorbeeld: “Ik heb nachtdienst en kan ’s morgens niet slapen door de muziek”. Dit klinkt anders dan; “U zet steeds de muziek veel te hard aan”.Vaak helpt het als je zelf al een oplossing bedacht. Je komt dan niet met lege handen. Breng jouw voorstel als een idee en probeer samen een oplossing te vinden die voor jullie allebei werkt.
  • Blijf tijdens het gesprek kalm, ook als je buren boos worden. De kans dat zij weer kalm worden is dan groot.

Buurtbemiddeling

Komt u er zelf niet uit met uw buren? Dan kan Buurtbemiddeling de helpende hand bieden. Bij buurtbemiddeling helpen onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. De gemeente, ZOwonen of politie kunnen u doorverwijzen naar Buurtbemiddeling in uw woonplaats. Of neem zelf rechtstreeks contact op met Buurtbemiddeling via buurtbemiddeling@piw.nl of bel 06-2296 8998. Lees meer over Buurtbemiddeling via hun website.

Wat kan ik doen bij overlast?

Als praten met je buren niet helpt, dan kun je altijd de overlast melden bij ZOwonen. Beschrijf duidelijk wat er aan de hand is en wat je zelf al hebt gedaan. 

Wat gebeurt er met mijn overlast melding?

Onze woonconsulent neemt naar aanleiding van jouw melding contact met je op. We kijken wat nodig is, in ieder geval gaan we praten met de veroorzaker. Vaak volgt daarna een bemiddelingsgesprek tussen de buren.

Wat gebeurt er als er drugs in de woning worden aangetroffen?

Volgens de wet mag je in Nederland geen hennep telen en drugs bezitten. Dit staat ook in de huurovereenkomst. Als huurders zich hier niet aan houden, schakelen wij altijd de politie in. De huurder wordt dan het huis uitgezet. We geven de huurder eerst de kans om zelf de huur op te zeggen. Doet de huurder dit niet, dan beëindigen we de huurovereenkomst via de rechter.

Hoe kan ik verdachte situaties melden?

Heb jij een vermoeden van een strafbaar feit? Neem dan contact op met de politie op 0900-8844. Dit kan ook anoniem op Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Je kunt ook bij ons een strafbaar feit melden.

Hoe kan ik overlast woonomgeving melden?

Samen houden we onze woonomgeving leefbaar. Je kunt bij ons overlast woonomgeving melden als je vragen of klachten hebt over vervuiling, schoonmaak, straatvuil, brandpadverlichting, graffiti en dergelijke. 

Bij de gemeente kun je melding doen van bijvoorbeeld (op grondgebied gemeente) defecte straatverlichting, onkruid, overhangende takken, rioleringen, ratten, kakkerlakken, trottoirschade, verkeersborden of beschadigd wegdek.