Inschrijven en wachttijd opbouwen

Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je een woning huren bij ZOwonen. Je moet daarvoor bij ons ingeschreven staan als woningzoekende.

Waarom schrijf ik me in als woningzoekende?

Je kunt je inschrijven als woningzoekende omdat je een woning zoekt of om wachttijd op te bouwen voor later. Bij een aantal woningen telt namelijk mee hoe lang je staat ingeschreven. Van alle mensen die op deze woning reageren, wordt degene die het langst staat ingeschreven de nieuwe huurder. Dus hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans.

Ik schrijf nu alvast in om over een aantal jaar naar een appartement in het centrum te kunnen verhuizen.

Hoe kan ik me inschrijven als woningzoekende?

Je kunt je inschrijven via onze website. Vertel ons wie je bent door je e-mailadres, naam, woonadres en geboortedatum in te vullen en een wachtwoord aan te maken. Je krijgt dan een account om in te loggen in Mijn ZOwonen. Met je e-mailadres en je wachtwoord kun je direct reageren op het woningaanbod. Inschrijven is gratis.

Welke woningen kan ik huren?

Als je een woning op onze site zoekt, dan kun je kiezen om alleen de woningen te bekijken die passen bij jouw inkomen, je leeftijd en je gezinssituatie. Ook staat bij iedere woning wat de voorwaarden zijn. Voor sociale huurwoningen tot € 651,03 huur gelden regels van de overheid: passend toewijzen. Woningcorporaties moeten deze goedkopere, sociale huurwoningen verhuren aan mensen met de laagste inkomens.

Lees meer over: Op welke woning mag ik reageren?

Hoe lang is de wachttijd?

Voor een eengezinswoning sta je momenteel minimaal 4 jaar ingeschreven. Voor een flat of appartement is dat gemiddeld 6 maanden tot een jaar. Dit hangt helemaal van je woonwensen af, de plaats, het soort appartement, etc.
Heb je sneller een woning nodig? Zoek dan in het woningaanbod naar Direct te huur woningen. Hier is de tijd dat je staat ingeschreven niet van belang. 

Hoe vind ik snel een woning?

Ben je nu op zoek naar een woning? Kijk dan naar woningen die 'Direct te huur' zijn. Bij deze woningen is het niet belangrijk hoe lang je staat ingeschreven. Degene die het eerst reageert, krijgt de woning aangeboden. Zit je in een noodsituatie? Dan kun je in bepaalde situaties sociale urgentie aanvragen. Mensen met een lichamelijke beperking komen soms in aanmerking voor medische urgentie.

Reageren

Zie je bij ons aanbod een woning die je graag wilt huren, dan kun je op deze woning reageren. 

Is inschrijven voor een parkeerruimte nodig?

Ja. Maak een account aan. Daarna kun je meteen reageren op het aanbod.

Hoe krijg ik een standplaats?

Heb je interesse in een standplaats? Schrijf je dan in bij PIM-zuid B.V. Zij zijn contactpersoon namens ZOwonen. Ook beheren zij de wachtlijst.

Reglement

In het reglement lees je alle details over huren bij ZOwonen. Over het inschrijven als woningzoekende en over de toewijzing van de woning.

Kan ik me inschrijven als ik mijn woning heb (moeten) verlaten met een huurschuld, door overlast, brand (door eigen schuld) of drugs?

Je woning moeten verlaten om deze redenen is een ingrijpende gebeurtenis. De kans op een andere woning bij een verhuurder is daarna erg klein. Je krijgt namelijk een negatieve verhuurdersverklaring. Je gaat particulier huren of inwonen bij familie of vrienden. Na een bepaalde periode bieden wij je in een aantal situaties een laatste kans op een woning. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden.

 • Je woning is ontruimd door huurschuld of andere schulden.
  • Je mag je weer inschrijven onder een aantal specifieke voorwaarden. Neem hiervoor contact op met ons Incassoteam.
 • Je woning is ontruimd door overlast
  • Je mag je weer inschrijven zes jaar na datum van ontruiming. Heb je de woning vrijwillig verlaten, dan mag het al na drie jaar.
 • Je woning is door brand (door eigen schuld)onbewoonbaar geworden en je hebt geen vervangende huisvesting gekregen.
  • Zes jaar na datum van de brand mag je je weer inschrijven
 • Je woning is ontruimd door harddrugs of hennep
  • Je mag je weer inschrijven zes jaar na datum ontruiming. Heb je de woning vrijwillig verlaten, dan mag het al na drie jaar.

Begeleidingsovereenkomst
Bij het tekenen van een nieuw huurcontract is een begeleidingsovereenkomst een voorwaarde tussen jou, de (woon)begeleider en ZOwonen. Deze sluiten wij af voor een minimale periode van 1 of 2 jaar.

Gaat het weer mis?
Loopt het ondanks de begeleiding weer uit de hand? Dan starten we een ontruimingsprocedure. Je krijgt daarna geen woning meer van ZOwonen.