Coverstory

Detlef Stockmann

Iedere biker houdt van jack daniels

Stoffen klompen, een grijze joggingbroek hoog opgetrokken met bretels en een t-shirt met ‘Het leven begint na je zestigste erop’: zo begroet Detlef (61 jaar) ons. “Iedere biker houdt van Jack Daniels. De rest is om je voeten mee te wassen.”

Detlef weet hoe je met de deur in huis moet vallen. In zijn huis, waar hij samenwoont met Elly, kijk je je ogen uit. Hij is biker en alles herinnert daaraan. Zijn huis is versierd met doodshoofden en alles wat met motoren te maken heeft. En met drank. Hij heeft een wild leven achter de rug. Als beroepsmilitair werkte hij in Canada, op Kreta en in Budel. In Egypte bouwde Detlef aan een dam. Hij heeft ook gevaren en, toen dat nog goed verdiende, asperges gestoken. Hij rijdt niet meer veel op zijn motor (Detlef heeft drie ongelukken gehad), maar jaren geleden heeft hij de Route 66 in Amerika gereden. In de whiskystokerij van Jack Daniels mocht hij alles proberen. En hij bezocht er een custom bikeshop, een motorenbouwer.

Bijzonder aan Detlefs huis zijn de werkplaatsen. Achterom maakt Detlef tafels (met Jack Daniels-logo!) en andere houten meubels en hij werkt er met metaal. Mijn blik dwaalt telkens af naar een vat op de buitenkachel. “En wat maak je daarmee?”, durf ik te vragen. “Moonshine!”, antwoordt hij trots. Natuurlijk, zelfgemaakte whiskey. Op zolder heeft Detlef nog een werkplaats waar hij glas graveert en met leer werkt. Een leren broek, gemaakt van de zijkanten van oude banken (daar zit immers nooit iemand op), maakt hij in een week voor je.

Detlef is altijd in de werkplaats achter of op zolder te vinden. Gewoon lekker bezig zijn. Alles zelf maken vindt hij het mooiste wat er is