Met het mes op tafel

Dhr. van Hout en Ramon Dierx

Bij ZOwonen woon je prettig. Maar soms doen zich situaties voor waarover een meningsverschil ontstaat. In dit item praten bewoners en medewerkers van ZOwonen het uit.

Leon van Hout, bewoner in Puth:

“Ik woon hier nu zo’n drie jaar. Het is een rustige woonwijk, maar de mensen zijn wel erg gesloten. Voor mijn deur ligt een groenstrook van ZOwonen. Kleur: saai groen. Dus ben ik begonnen om van de groenstrook een mooi perk te maken met planten, fruitbomen en bloemen. Dat is ook fijn voor de bijen en andere insecten. Het leuke

is dat mijn ‘geschoffel’ de buurt bij elkaar brengt. Buren stoppen om een praatje
te maken, komen meehelpen. Daardoor hebben mensen nu veel meer contact met elkaar. Dus dachten we: we vragen ZOwonen of we ook aan de slag mogen met de groenstrook aan de overkant. Dat is gezellig en fleurt de straat op. ZOwonen vond het
een goed idee.

Vrachtwagen vol laurier

Ramon, de buurtbeheerder van ZOwonen, kwam langs om naar onze wensen te luisteren: veel bloeiende planten, een paar bomen en wat groene struiken voor de stevigheid op de helling. Daarop volgde nog een gesprek met Ramon en Rooden. Dit bedrijf verzorgt het groen voor ZOwonen. We dachten dat we samen een mooi plan hadden gemaakt. In januari zou Rooden komen om aan te planten. Dan is de grond nog goed nat en kan alles goed groeien. Januari werd helaas Goede Vrijdag, 19 april. Maar goed, de hele buurt was uitgenodigd om mee te helpen. Er was vlaai en koffie. Dus het had heel gezellig kunnen zijn. En toen kwam Rooden. Met een vrachtwagen vol laurier, een paar hortensia’s en dunne stengels rode beuk. Dit was niet wat we hadden afgesproken! De hele wijk staat al vol met laurier, zo saai

"Alle tijd en energie die we erin hebben gestoken, heeft niks opgebracht."

Je snapt het al: de buurtbewoners waren zwaar teleurgesteld. En dat werd nog erger. Door de droogte waren bijna alle planten binnen een paar weken kapot. Behalve die lelijke laurier, die staat er nu nog.

Boze buurtbewoners

ZOwonen heeft de plank volledig misgeslagen. Er is gewoon niet naar ons geluisterd. We zijn wel nog in gesprek om het probleem op te lossen. Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het ook moeilijk om te zeggen ‘alles moet eruit’. Dat is toch zonde van het geld? Dus we hebben alleen gevraagd om een strookje laurier te vervangen door hortensia’s en om nieuwe, grotere beuken te planten. Dat is in januari ook gedaan. Maar het voelt nog steeds niet als ónze groenstrook. Alle tijd en energie die we erin hebben gestoken, heeft niks opgebracht. Behalve boze buurtbewoners dan.”

Ramon Dierx, buurtbeheerder ZOwonen:

“Een hele tijd geleden nam Leon contact met me op: hij wilde samen met de buurtbewoners een groenstrook opfleuren. En zelf voor het onderhoud zorgen. Een leuk idee! Dus we zijn in gesprek gegaan. Ze hadden al een heel plan gemaakt. Wij moeten echter ook goed nadenken over wat zo’n plan betekent op de lange duur. Een strook met bloemen en kleurige planten is heel mooi. Maar het vraagt ook om veel onderhoud. Wat gebeurt er als de bewoners niet meer voor de groenstrook kunnen óf willen zorgen? Het blijft onze groenstrook. Dus wij moeten voorkomen dat het verloedert.

"We moeten nog beter aan de voorkant met elkaar afstemmen wat we van elkaar verwachten."

Leuk, laurier!

Samen met Rooden en de bewoners hebben we een ontwerp gemaakt waar iedereen zich in kon vinden. Door de drukte bij Rooden konden zij pas in april komen planten. Twee weken van tevoren kregen we de datum te horen. Dus we hebben snel alle buurtbewoners opgetrommeld en vlaai geregeld. Een paar dagen vóór we zouden planten, belde Rooden. Of we het goed vonden om laurier te planten in plaats van een groene bodembedekker? Ik dacht: goed idee, laurier heeft kleine bloemetjes! Maar ik had het helemaal mis. De gezichten van de bewoners spraken boekdelen.

Luisteren en leren

Ik realiseer me dat we – ZOwonen én Rooden – inderdaad niet goed genoeg naar de bewoners hebben geluisterd. Daar hebben we van geleerd. We moeten nog beter aan de voorkant met elkaar afstemmen wat we van elkaar verwachten. Ik ben nog steeds met Leon en de buurtbewoners in gesprek. We willen het echt graag oplossen, samen met de bewoners. Het gaat erom dat zij zich prettig voelen in hun woning en buurt! Ik hoop dat we er snel uitkomen en in actie kunnen komen, zodat we dit jaar nog op tijd kunnen aanplanten.”