ZOciaal

Gertje Peters

Gertje Peters (65) is één van de drijvende krachten achter trefpunt De Kantine in Stadbroek. Haar man Math overleed tien jaar geleden. Dat houdt haar nog elke dag bezig. Voor een nieuwe man heeft ze geen tijd, zegt ze zelf. Al haar energie gaat naar het trefpunt en naar klaarstaan voor anderen. Haar drijfveren? Iets behouden van de sfeer van vroeger, van de sociale betrokkenheid van toen, en gewoon samenzijn, voor elkaar klaarstaan.

"Als je saamhorigheid wil, dan moet je er zelf wat van maken"

Toen Gertje de laatste doos het huis uit tilde kwamen de tranen. Na 45 jaar moest ze haar huis in de Jan Steenstraat verlaten. Het huis waar zoveel gebeurd was, waar zoveel herinneringen waren ontstaan. Ze ver- huisde de hoek om, naar de ‘Tuddwaeg’. Het was niet alleen een moeilijk moment omdat Gertje haar thuis moest verlaten. Het moment stond symbool voor alle veranderingen die Stadbroek in al die jaren had on- dergaan. Vroeger was Stadbroek een echte volksbuurt. Iedereen was altijd buiten, kende elkaar en stond voor elkaar klaar. Inmiddels is de wijk vernieuwd en zijn er mensen ‘van buiten’ komen wonen. Samen met twee vriendinnen bleef Gertje vastberaden om buurtwerk te doen zoals perkjes bijhouden en papier prikken.

Tot ze zich realiseerden dat ze er echt alleen voor stonden. Daar wilde Gertje wat aan doen. “Als je saamhorigheid wil, dan moet je er zelf wat van maken”, zei ze tegen haarzelf.

Ze sprong op de bres tegen de sloop van de voormalige voetbalkantine van Stadbroek. Met steun van de staddeelwethouder Leon Geilen bleef de voetbalkantine behouden en werd getransformeerd in trefpunt De Kantine. Iedereen is er welkom! Lief en leed wordt er samen gedeeld. De Kantine is hét trefpunt geworden in Stadbroek waar je een luisterend oor vindt en waar je nog eens spierpijn van het lachen kunt hebben, met de bescheiden Gertje als stralend middelpunt.