Stad maken

Ik ben Geleen-Zuid!

We stropen onze mouwen op in Geleen-Zuid. Wij geloven in de kracht en pracht van de wijk en haar bewoners. We bouwen samen met hen en partners aan betere woningen, projecten en ideeën die de bewoners weer trots maken op hun wijk.

Enorm vraagteken?!

Een enorm vraagteken aan de gevel van de Van Goyenflat, het kon niemand in het voorjaar ontgaan. En dat was te merken aan de opkomst op 5 maart jongstleden. In de Zuidhof. Die dag konden alle inwoners van Geleen-Zuid meedenken over een muurschildering die een half jaar later de gevel van de Van Goyenflat zou sieren. Met een grote pot gekleurde kaartjes met daarop veel mooie ideeën ging ZOwonen terug naar huis. Het is tijd voor verandering, trots en smoel!

De maat is vol!

Maar nog geen twee dagen na de confetti, werd Geleen-Zuid opgeschrikt door een tweede brand in de Van Goyenflat. Deze branden, en een later vuurwerkincident, maken duidelijk dat er een belangrijke taak ligt op het gebied van veiligheid. Iets waar we druk mee bezig zijn in samenwerking met andere partijen, zoals politie, brandweer en beveiliging. De maat is namelijk voor ons allemaal vol. Als we een fijne omgeving willen bereiken voor iedereen, dan staat veiligheid voorop!

Internationale Streetart in Zuid

We willen een wijk waar mensen trots op zijn. Op 5 maart werd daar een eerste voorzet voor gegeven. Wat zijn de mooiste plekken in Geleen-Zuid? Wie of wat staat symbool voor deze wijk? Bewoners leverden ideeën aan, die een half jaar later door de internationale graffiti artiest Smug en lokale held Gomad op de gevel van diezelfde Van Goyenflat kwamen te staan. De positieve reacties daarop zijn ongekend. Benieuwd naar het resultaat?! Bekijk de video hieronder of rijd er snel een keer langs. Neem dan ook meteen de nieuwe muurschildering op het Graaf Huyn College mee. Geleen-Zuid krijgt steeds meer kleur!

Klaar om door- en aan te pakken in Geleen-Zuid, werden ook wij geconfronteerd met Corona. Maar al snel besloten we ons er niet door te laten kisten en te zoeken naar oplossingen. Met de versoepeling van de maatregelen in de zomer, stortten we vol enthousiasme een strand tussen de Pijper- en de Wagenaarflat en organiseerden we ‘Op Duurzame Dinsdag door je wijk’. Daar waar deze laatste activiteit tot grote spijt (maar uit veiligheid) moest worden afgelast, speelden de kinderen van de flats een paar dagen eerder nog in het zand. Geleen á la Playa gaf hun en hun ouders het gevoel in dit rare jaar, maar misschien wel voor het eerst sinds jaren, even ‘op vakantie’ te zijn. Sporten met Ecsplore, zingen met de Italianen van het Laagland Theater én een zandkastelenwedstrijd op eigen initiatief van de bewoners. “Hey! Wie wil er een ijsje?!”

Onze eerste vlog, jonguh!

Geen ‘Duurzame Dinsdag door de wijk’ door Corona? Dan gaan we alle inwoners op een andere manier op de hoogte brengen van alle nieuwe plannen in de wijk! De ‘Ik ben Geleen-Zuid!’ Facebookpagina werd in het leven geroepen en had binnen korte tijd al 500 volgers op de teller (Volg jij ons al?!). En… we besloten te gaan vloggen! De eerste vlog werd gewijd aan het ‘openluchtmuseum’ aan de Jos Klijnenlaan dat officieel door de Burgemeester, onze bestuurder Janine Godderij en kinderen van de Basisschool De Reuzepas werd geopend. Lintjes werden geknipt en confetti werd de lucht ingeschoten. Naast de tekeningen van de scholieren en de gave portretten van de inwoners, zijn er inmiddels ook oude beelden van Geleen-Zuid te bewonderen. Wat waor hie vreuger? De wijk heeft een rijke geschiedenis!

We gaan door!

De eerste stappen in de wijk zijn gezet. We zullen de wijk de komende jaren niet loslaten. Iedere dag zijn we op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Verschillende grote en kleine organisaties zijn al aangehaakt of zijn van plan dit op korte termijn te doen. Gemeente Sittard-Geleen is bijvoorbeeld een vaste én belangrijke partner, maar ook de scholen in de wijk. Daar waar de basisscholen bouwdoeken beschilderden, denken de leerlingen van het Graaf Huyn inmiddels mee over duurzame oplossingen in Geleen-Zuid. Maar misschien wel de belangrijkste gesprekspartners in de wijk zijn de inwoners. Zij weten als geen ander wat er nodig is. We hebben ze dus laten meedenken over de inrichting van de binnentuin van de Van Goyenflat, geven ze een platform op Facebook, maar openen ook zo snel mogelijk een ruimte in de Zuidhof. Een ruimte waar we samen kunnen nadenken over de toekomst van de wijk. Want sámen zijn we Geleen-Zuid! Houd ons in de gaten…

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy