Een dag op pad met

In gesprek met Wijkbeheerder Marc Pisters

Binnentuin Beemden moet ontmoetingsplek worden

Kun je ons vertellen waar we nu zijn?

“We zijn in de binnentuin van De Beemden. Dit is een ouderencomplex voor mensen die 55 en ouder zijn. Hier wonen mensen zowel zelfstandig als mensen die verzorging nodig hebben. Als ik heel eerlijk ben, voelt de grote centrale gemeenschappelijke ruimte soms meer als een luchtplaats dan als de inspirerende ruimte die het zou moeten zijn. Het klinkt hol en kil en veel mensen zitten achter de voordeur, vaak zelfs met de rolluiken dicht. Op gezette tijden vinden er activiteiten plaats, maar we willen dat de centrale ruimte meer gebruikt gaat worden als ontmoetingsplek.”

Hoe wil je dat aanpakken?

“Met collega buurtbouwer Robin Meij peilen we in eerste instantie waar de bewoners behoefte aan hebben. Wat zijn de specifieke wensen? Daarna kijken we welke partijen we nodig hebben om hier iets anders van te maken. We bekijken wat het budget is en onderzoeken of we ergens nog subsidie voor kunnen krijgen.”

Wanneer kunnen we hier iets verwachten?

“Ik ben ervan afgestapt om het over een termijn te hebben, want het is lastig om in te schatten waar je tegenaan loopt. Er zijn zoveel factoren waar je tegenaan kunt lopen die je niet kunt inschatten. We starten met het budget dat ZOwonen beschikbaar stelt, maar soms kom je er gaandeweg achter dat je nog ergens subsidie voor kunt krijgen. Dat is natuurlijk fijn, maar zo’n fondsenaanvraag kan ook invloed hebben op de planning. Ik doe daar dus liever geen uitspraken meer over.”

Hoe voorkom je dat het vrijblijvend blijft?

“We zijn eraan begonnen en hebben de eerste stappen ondernomen. Collega’s houden constant de vinger aan de pols houden en monitoren de voortgang. Partners houden we betrokken en bewoners blijven we informeren. We leggen stap per stap uit wat we aan het doen zijn. Zij komen ook regelmatig naar ons toe om te vragen hoe het ervoor staat. Dat is een stok achter de deur die ervoor zorgt dat het niet meer stil komt te liggen. Samen zorgen we ervoor dat de vaart erin blijft zitten.”

Je werkt nu een jaar bij ZOwonen. Wat deed je daarvoor?

“Van 1986 tot 2008 werkte ik bij de politie, onder andere als wijkagent. Daarna ben ik een paar jaar vrachtwagenchauffeur geweest. Ik heb onder andere internationaal paardentransport gedaan en heb zo een aardig stukje van de wereld gezien. Maar dat was best eenzaam, en ik ben nogal een sociaal persoon. Ik miste het contact met anderen.”

Waarom ben je wijkbeheerder bij ZOwonen geworden?

“De koers van ZOwonen sprak me heel erg aan en was zelfs doorslaggevend om te solliciteren. Ik sta helemaal achter onze ambitie. We krijgen heel veel vrijheid om een eigen invulling te geven aan ons werk. Wat wij zien en wat we voor bewoners doen, wordt niet een-op-een door de corporatie opgelegd. In dat opzicht lijkt het wel op mijn tijd als wijkagent: een vinger aan de pols houden, met iedereen in gesprek blijven en verschillende partijen bij elkaar brengen.”

Wat betekenen kansgelijkheid en leefbaarheid voor jou?

“Ik vind het belangrijk dat we niet alleen maar focussen op huizen verhuren en reparaties uitvoeren. Maar tegelijk vind ik kansgelijkheid een moeilijk begrip. Waar je staat op de maatschappelijke ladder en waar je geboren wordt, is zó bepalend voor hoeveel kansen je krijgt. Dat maak je niet zomaar goed. Dat zie je met name in de wijken waar wij mee te maken hebben. Onder sociale verhuur heb je niets meer. Een groot deel van onze bewoners zijn gewoon bezig met overleven.”

“Leefbaarheid is voor iedereen verschillend. Voor de ene kan dat zijn dat die de week goed doorkomt met zijn leefloon, voor de andere kunnen sociale contacten in een gemeenschappelijke tuin belangrijk zijn. Dat betekent dat leefbaarheid maatwerk is. Een slecht onderhouden tuin kan een probleem zijn, maar vaak is het een signaal of symptoom. Het kan voor ons een aanleiding zijn om aan te kloppen en te kijken wat er achter de deur speelt. Een manier om in gesprek te komen.”

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy