Persoonlijk

In gesprek met ZOwonen Buddy’s Robin Meij en Levi Wijnands

"Een band die net iets verder gaat"

Wie zijn jullie en wat doen jullie bij ZOwonen?

Robin: Buurtbouwer. Ik zorg ervoor dat bewoners zich prettig voelen op de plek waar ze wonen. Ik vind het belangrijk dat ze in contact komen met elkaar, dat ze elkaar leren kennen.

Levi: Bewoner. Ik heb een moeilijk verleden en heb door heel Nederland gewoond. Vanuit Katwijk wilde ik naar Maastricht, maar het is niet te betalen om daar te wonen. Ik ben nu in Geleen beland en word begeleid door Kracht in Zorg. Ik had al eens bij de Zuidkamer laten weten dat ik graag wilde helpen en deze zomer heb ik Robin ontmoet tijdens het ZOmaar in je buurt festival. Sindsdien ondersteun ik ZOwonen als vrijwilliger en help ik Robin regelmatig met allerlei klusjes.

Robin: Levi ondersteunt mij met verschillende opdrachten. Dat is heel divers en gaat van het sorteren van sleutels tot het opbouwen van evenementen. Maar ik krijg niet alleen praktische hulp. Hij krijgt ook ruimte om mij advies te geven vanuit de behoeftes van bewoners.

Waarvoor hebben jullie elkaar nodig?

Levi: Ik ben nogal onrustig soms en zit niet graag stil. Dankzij Robin en de mensen bij Kracht in Zorg kan ik een beetje bijdragen om de buurt beter te maken en vind ik aansluiting bij de maatschappij.

Robin: Vanuit mijn rol bij ZOwonen, maar ook vanuit een persoonlijke drijfveer, wil ik graag een band opbouwen met de mensen hier in de buurt. Ik maak graag een praatje, drink koffie met bewoners, ga een stukje met ze wandelen of samen klussen. Levi is onderdeel van de gemeenschap hier en is dus iemand die ik ook wil leren kennen en helpen. Maar mijn band met Levi gaat net iets verder.

Hoe zou je jullie band omschrijven.

Levi: Het is een soort buddy-schap. Ik kan voor alles bij Robin terecht. We kunnen het overal over hebben. Van wonen tot relaties, van verleden tot toekomst.

Robin: We hebben in korte tijd een sterke wederzijdse band ontwikkeld. Vriendschappelijk zelfs. Maar ik moet ook afstand houden en grenzen aangeven. Ik heb onvoorwaardelijke beschikbaarheid voor Levi, maar dat betekent niet dat hij me iedere zondag moet bellen. Als hij dat wel doet, zal ik soms ook niet opnemen. Dat weet hij.

Levi: Laatst was Robin ziek en zijn telefoon deed het even niet. Dan kan ik ook best intens zijn en doorduwen. Ik denk dat het een goeie eigenschap is van me, maak ik snap dat het soms vervelend kan zijn.

Waar droom je van?

Levi: Ik wil graag een eigen huis en leuk werk. Het liefst video’s maken en editen. Ik maak nu al films met mijn telefoon en assisteer een lokale filmmaker. Ik kan veel van hem leren. Ooit hoop ik natuurdocumentaires te kunnen maken.


ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy