Met het mes op tafel

Mayk de Haan en Jordy Teheux

Wij hebben de problemen voor de Rechtbank laten komen.

Bij ZOwonen woon je prettig. Maar soms doen zich situaties voor waarover een meningsverschil ontstaat. In dit item praten bewoners en medewerkers van ZOwonen het uit.

Mayk de Haan (47), bewoner in Puth:

“Ik woon nu al zo’n 15 jaar in Puth. Het is hier echt prachtig wonen met al die natuur om ons heen. Toen we in onze woning trokken, kwamen we helaas al snel een aantal problemen in huis tegen. Er zat veegvast, een soort witte kalk, op de muren, de schuur was in slechte staat, het plafond kwam naar beneden en we hadden een lekkage in de badkamer. Het is mijn taak als bewoner om het hier in huis netjes te houden maar als de woning niet in orde is dan vind ik dat ZOwonen dat mag oplossen.”

“Na vele klachten kwam er dan eindelijk een bedrijf langs om de badkamer aan te pakken. Op het eerste moment dachten wij: ‘oh wat fijn!’, maar toen wij het resultaat zagen, waren we heel teleurgesteld. Er zaten haarscheuren in de tegels, de vensterbank kon niet goed tegen vocht en er ontstond snel schimmel. ZOwonen kwam na de verbouwing kijken en gaf ons gelijk. Het was niet goed gedaan. Het jammere was alleen dat er niks meer aan gedaan kon worden, want de verbouwing was al klaar.”

Rechtzaak

Zwaar teleurgesteld schakelde meneer de Haan een advocaat in om toch zijn gelijk te halen. “Wij hebben de problemen voor de Rechtbank laten komen. Toen was het ZOwonen tegen ons. Gelukkig kwamen we toen tot een lijst met afspraken die opgelost zouden worden.” Een deel van de klachten werd opgelost maar een groot deel ook niet. Omdat het contact met het onderhoudsbedrijf zo slecht geworden was, dat zij niet meer langs wilden komen. “Ik verwachtte dat ZOwonen ons toen meer had geholpen, ons had gesteund, om de laatste reparaties in orde te maken. Dat gebeurde helaas niet. Wij voelden ons toen door ZOwonen behoorlijk in de steek gelaten.”

"Wij hebben de problemen voor de Rechtbank laten komen. Toen was het ZOwonen tegen ons"

“In de zomer van 2020 kwam Jordy Teheux van ZOwonen bij ons langs. Hij heeft ons verhaal aangehoord en gelijk actie ondernomen. In tegenstelling tot jaren geleden waar je zelf veel moeite moest doen om iets opgelost te krijgen, ging het nu heel snel. Wat ik vooral als heel prettig ervaar is de manier waarop ZOwonen nu naar de klacht heeft gekeken. Dat er naar mij geluisterd is. Jordy checkt regelmatig hoe het er nu voor staat. Of er al iemand is langsgeweest. Of de klachten zijn opgelost. Het is niet zo dat hij zegt: ‘ik heb de opdracht uitgegeven, heb nou maar geduld’. Die aandacht vanuit ZOwonen zorgt er ook voor dat ik wat meer geduld heb gekregen en nu zelf ook wat meer in het huis wil klussen.”

Jordy Teheux, opzichter bij ZOwonen:

“De klachten van meneer de Haan spelen al een langere tijd, dus de hele voorgeschiedenis kende ik nog niet. Maar toen ik voor de eerste keer bij meneer de Haan thuiskwam, zag ik al snel dat hij recht had op een aantal reparaties. De klachten waren duidelijk. De keukenkastjes waren niet goed, de kalk op de muren, de voegen lieten los en de trap in de tuin was er niet. Dus wij hebben toen een van onze vaste partners, firma Breman, ingeschakeld om de reparaties uit te gaan voeren. De bewoner heeft ook zelf nog wat onderhoud in de woning gedaan zoals het insmeren van de muren van de schuur om vocht tegen te houden en het repareren van de keukenkastjes. Complimenten daarvoor!”

"Korte lijNen EN duiDelijke comMunicatie zijn heEl beLangrijk. TusSen ZOwoneN, de bewoners En de oNdErhoudsbedRijven"

“Als ZOwonen iets kan leren uit het verhaal van meneer de Haan, is het wel dat een bewoner zich altijd gehoord moet voelen. Dat is in het verleden bij hem niet goed gegaan. Zijn klachten zijn te lang blijven liggen en werden niet goed opgelost. Als er fouten worden gemaakt bij een reparatie of renovatie, dan moeten die daarna ook worden hersteld. Daar is het onderhoudsbedrijf maar ook ZOwonen mede verantwoordelijk voor. Daarom proberen wij zoveel mogelijk met de bedrijven die het onderhoud doen in gesprek te blijven. Korte lijnen en duidelijke communicatie zijn heel belangrijk. Tussen ZOwonen, de bewoners en de onderhoudsbedrijven waarmee wij samenwerken. Zodat iedereen altijd op de hoogte is van de klacht en weet wat en wanneer er iets moet gebeuren.”

“Een ander leerpunt uit het verhaal van meneer de Haan is dat wij als ZOwonen wat vaker contact met bewoners moeten opzoeken als een reparatie of verbouwing wat langer duurt dan normaal. Toen de woning van meneer de Haan in 2016 drie weken werd verbouwd, was dat achteraf best ingrijpend voor hen. Je zit toch als bewoner een paar weken in onzekerheid. Daar hadden we toen als ZOwonen best wat meer bovenop mogen zitten. Even informeren hoe het gaat en of wij nog iets voor ze konden doen? Ik denk dat bewoners dat in zo’n verbouwingtijd wel prettig vinden , die persoonlijke aandacht vanuit ons. Daar kunnen wij als ZOwonen de komende tijd nog in groeien denk ik.”

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy