Persoonlijk

SAM&ZO: voor bewoners die omkijken naar hun buren

"Met de juiste basis beginnen aan de bouw"

In gesprek met Michel van Zandvoort en Marcia Adams over het project SAM&ZO.

Wie zijn jullie?

Marcia: Ik ben de mama van Noor en Saar. Saar heeft het syndroom van Down. Samen met onder andere Michel ben ik initiatiefnemer van SAM&ZO.

Michel: Ik ben de papa van Bram en Maud. Ook Maud heeft het syndroom van Down. Onze dochters kennen elkaar al bijna van bij de geboorte, zijn hartsvriendinnen en gaan hier binnenkort hopelijk samenwonen bij SAM&ZO.

Waar staan we vandaag?

Michel: We staan hier in het hart van de wijk Vrangendael, naast het centrum van Sittard, op het voormalige terrein van de huishoudschool. Dit is de plek waar SAM&ZO gebouwd gaat worden. SAM&ZO zal bestaan uit een 60-tal appartementen met meer-generatie woningen.

Marcia: We vinden het ontzettend belangrijk dat onze kinderen en andere bewoners van verschillende generaties straks samen, midden in de samenleving, komen te wonen. We willen de bewoners bij de omgeving betrekken en andersom. Die wederkerigheid is echt cruciaal.

Welke stappen zijn het afgelopen jaar gezet?

Michel: In 2021 zijn grote stappen gezet in het concretiseren van de plannen waar wij als ouder al jarenlang mee rondlopen. We hebben dit jaar onder meer de keuze gemaakt voor de twee zorgpartijen waar we mee samen willen werken: Radar en Daelzicht.

Marcia: We hebben uiteindelijk gekozen voor twee partijen omdat ze dan gebruik kunnen maken van elkaars aanvullende kwaliteiten en je voorkomt dat ze te veel gaan leunen op de manier van werken die ze gewend zijn. Deze combinatie dwingt ze allebei anders te kijken naar de manier van zorg bieden en te redeneren vanuit de droom die we hier neerzetten.

Welke rol speelt ZOwonen in dit project?

Marcia: Er zijn allerlei hobbels die onze gezamenlijke ambitie in de weg kunnen zitten. We hebben allemaal een baan, zijn erg emotioneel betrokken omdat het om onze kinderen gaat en hebben allemaal een ander idee over wat ‘goede zorg, talentontwikkeling en opvoeding’ is. ZOwonen heeft de expertise en connecties om dit project in goede banen te leiden. Ze helpen door het geheel zakelijk te benaderen en nemen veel van de belangrijke praktische taken op zich: aanvragen bij de gemeente indienen, vergaderingen inplannen en ervoor zorgen dat gemaakte afspraken worden nagekomen.

Michel: In een eerdere fase waren we beland in een situatie waar het vooral ging over het gebouw. Het is dus opmerkelijk dat het in eerste instantie helemaal niet meer ging over het stapelen van stenen toen ZOwonen erbij kwam. Maar dat het juist weer ging over onze droom en ambities. Ze investeren juist heel veel tijd en werk in het voortraject, om uiteindelijk wel met de juiste basis te kunnen beginnen aan de bouw.

"Mede door de goede begeleiding hebben we veel vertrouwen dat de mensen die dit gaan bouwen weten waar ze mee bezig zijn."

Hoe bepalen jullie hoe het gebouw eruit moet gaan zien?

Michel: In een ‘normaal’ gebouw kun je alles vrij makkelijk intekenen. Maar in dit geval wordt over alles nagedacht vanuit onze droom en vanuit de wederkerigheid waar we het net over hadden. Neem bijvoorbeeld een was-faciliteit. Teken je per appartement een plekje in voor de wasmachine of zorg je voor een wascafé met een was- en strijk-service voor de bewoners en voor de buurt?

Marcia: Het is verleidelijk om je te snel te verliezen in het uitkiezen van verf en behang en meubeltjes, maar we vinden het belangrijker om alle randvoorwaarden helder te hebben.

Michel: Mede door de goede begeleiding hebben we veel vertrouwen dat de mensen die dit gaan bouwen weten waar ze mee bezig zijn. Zij weten beter dan wij waar ze rekening mee houden als al die verschillende mensen met verschillende talenten en behoeftes hier straks samenwonen.

Wat staat op de planning voor 2022?

Marcia: We willen het project onder de aandacht krijgen zodat we mensen kunnen bereiken die hier willen komen wonen. Wellicht dat er ook al activiteiten plaats kunnen vinden waar toekomstige bewoners en buren elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast zijn we een ondernemer aan het zoeken die onder in de plint (de benedenverdieping) een horecazaak wil uitbaten die voldoet aan onze wensen en die van de bewoners.

Michel: En in 2022 moeten we ook beginnen met bouwen. Het zou mooi zijn om hier in de loop van het jaar de eerste bouwactiviteiten te gaan zien!

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy