ZO woon ik

Duurzaam wonen

De energietarieven en brandstofprijzen rijzen de pan uit. Alles wordt duurder. Dat merkt iedereen. We helpen bewoners grip te krijgen en houden op de energiekosten met de hulp van een energiecoach. Daarnaast gaan we versneld maatregelen nemen om woningen te verduurzamen. Een hele klus, waar we bijna 16 miljoen in investeren in 2023. Natuurlijk zijn er ook dingen die je zelf kunt doen: goed voor het milieu en je portemonnee.

We willen voorkomen dat onze bewoners in de problemen komen door de hoge energiekosten. Het is onze taak als sociale huisvester. Maar het is ook een hele opgave. Met behulp van energiecoaches kunnen mensen zelf energie(kosten) besparen, maar dat alleen is niet genoeg. Daarom nemen we de komende jaren veel maatregelen om onze woningen te verduurzamen. Van isolatie tot zonnepanelen.

Eind 2022 hebben we al 3.800 woningen verduurzaamd. In 2023 komen daar meer dan 900 woningen bij. Hiervoor wordt dik 11 miljoen uitgetrokken. De huizen en complexen krijgen nieuwe kozijnen of ramen, isolatie (van vloer, spouw of het dak) of gaan helemaal van het gas af. 1.000 woningen krijgen zonnepanelen. Dat betekent een investering van 4,5 miljoen. Die aantallen zetten we t/m 2025 voort.

We voeren onze verduurzamingsagenda versneld uit en doen er alles aan om de plannen nog verder naar voren te halen. Op dit moment heeft ons vastgoed een gemiddeld energielabel B. Het doel is om in 2035 gemiddeld energielabel A te hebben en geen energielabels lager dan C. Door de geplande maatregelen in 2023 verwachten we in 2024 geen woningen met label E, F, of G meer te hebben (met uitzondering van de te renoveren en te slopen complexen voor 2028). Om daar naartoe te werken, investeren we in 2023 bijna 16 miljoen. Op basis van onderzoek (conditiemetingen) en onze meerjarenonderhoudsbegroting worden keuzes gemaakt om complexen aan te pakken. We hebben veel woningen en complexen in ons beheer die onderhoud nodig hebben. Dat kan niet allemaal gelijktijdig.

Alle maatregelen zijn voor de in totaal 14.000 woningen niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Intussen zijn de energieprijzen explosief gestegen. Dat kan tot financiĆ«le problemen leiden bij de huurders. Van de woningen die nu nog een energielabel E of slechter hebben, zijn sowieso de huurprijzen bevroren. We zien het gebeuren, dat mensen de verwarming helemaal dicht draaien. Met ook nog eens alle gevolgen van dien voor de gezondheid, door bijvoorbeeld vochtproblemen en schimmel. Zulke situaties, die ontstaan door de energiearmoede willen wij voorkomen. Daar waar financiĆ«le problemen ontstaan, staat ons team van financieel coaches en energiecoaches klaar om te helpen. Voor flatbewoners, die gebruikmaken van blokverwarming is nog steeds niet duidelijk hoe en wanneer ze gecompenseerd worden. Het gaat om zoā€™n 2.500 huishoudens. We volgen de ontwikkelingen op de voet en hopen op een snelle oplossing, zodat de mensen niet nog maanden op de compensatie hoeven te wachten.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy