Veranderingen in jouw situatie

Verhuizen en huur opzeggen

Wil je de huur opzeggen? Klik hieronder op een van de knoppen om direct je huur op te zeggen.
Wil je weten welke stappen je nog meer moet zetten om de huur op te zeggen? Bekijk de video of lees hieronder verder.

Hoe lang van tevoren moet ik opzeggen?

De huur opzeggen van je woning of parkeerruimte doe je met een opzegtermijn van minimaal Ć©Ć©n maand. Er zit minstens Ć©Ć©n maand tussen de dag dat jouw opzegging bij ons binnen is en het inleveren van de sleutels. Je hoeft niet op te zeggen per de eerste van de maand. Dit kan op elke dag van de maand. De einddatum van de huurovereenkomst valt wel altijd op een werkdag (maandag t/m vrijdag), behalve als dat een algemeen erkende feestdag is. In dat geval ligt de einddatum op de eerste werkdag erna.

Je hoeft met opzeggen niet te wachten tot Ć©Ć©n maand voor je verhuizing. Doe je dat meer dan 2 maanden van tevoren, dan hebben wij meer tijd om een nieuwe huurder te zoeken. Daardoor is de kans groter dat je zaken aan een nieuwe huurder kunt overdragen. Een voordeel voor jou, maar ook voor ons. En daarom belonen wij je voor eerder opzeggen met een cadeaubon van 25 euro!

Wat gebeurt er nadat ik de huur van mijn woning heb opgezegd?

Als wij jouw opzegging ontvangen hebben, bellen we jou binnen 2 werkdagen om afspraken te maken voor de vooropname en de eindopname.

Stap 1 De vooropname
De vooropname doen we zo snel mogelijk. Onze opzichter loopt samen met jou door het huis. Hij spreekt met je af hoe je de woning moet achterlaten. Hij stuurt je deze afspraken ook via mail . Daarbij zit ook de checklist 'Hoe laat ik de woning achter'.

Stap 2 Bezichtiging door nieuwe huurders
We vragen je om medewerking bij bezichtiging door nieuwe huurders. Dit kunnen meerdere kandidaten zijn. Zij maken zelf een afspraak met jou.

Stap 3 Overname van onderdelen
Je kan onderdelen in de woning overdragen aan de nieuwe bewoner. Bij de vooropname geeft de opzichter aan welke onderdelen wij van jou overnemen. Ɖn welke onderdelen je kunt overdragen aan de nieuwe bewoner. Lees hieronder meer over overnames.

Stap 4 De eindopname
Voordat je de sleutels van de woning inlevert, loopt de opzichter nog een keer samen met jou door het huis. Je laat alles schoon en netjes achter en je houdt je aan de afspraken die we bij de vooropname hebben gemaakt. Neemt de nieuwe huurder zaken over? Dan lever je nu het ondertekende overnameformulier in.

Stap 5 De eindafrekening
Binnen 2 weken na de eindopname ontvang je de eindafrekening. Hierop staat alles wat nog verrekend moet worden. De jaarlijkse afrekening van de servicekosten vindt plaats uiterlijk op 1 juli in het daaropvolgende jaar.

Hoe laat ik mijn woning achter?

Natuurlijk wil je graag weten hoe je je woning achter moet laten en wat je allemaal moet regelen. In de checklist 'Hoe laat ik de woning achter' vind je alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid te zijn op je verhuizing. Bij de vooropname bekijkt de opzichter jouw situatie en vertelt je wat je in de woning mag achterlaten en wat je moet verwijderen. Lees hieronder meer over overnames.

Hoe werkt de overname van onderdelen?

Als je gaat verhuizen is het mogelijk dat wij of een nieuwe bewoner onderdelen van je willen overnemen. Bij de vooropname geeft de opzichter aan welke onderdelen wij van jou overnemen. Ɖn welke onderdelen je kunt overdragen aan de nieuwe bewoner. Hieronder zie en lees je hoe het overdragen/overnemen van onderdelen werkt.


Overname van onderdelen

Regel de overname van onderdelen pas zodra je zeker weet wie de nieuwe bewoner wordt. Wij adviseren je dit nog niet te doen bij de bezichtigingen omdat dan nog niet bepaald is wie de woning krijgt. Houd er ook rekening mee dat veel mensen niets willen overnemen.

Overnameformulier
Je krijgt van ons een overnameformulier. Hierop vul je samen met de nieuwe bewoner in welke onderdelen deze wil overnemen. Dit formulier lever je samen met de sleutels in bij de eindopname.

Wat als er nog geen nieuwe bewoner bekend is?
Soms komt het voor dat geen nieuwe bewoner bekend is bij het einde van de huurovereenkomst. De opzichter bepaalt dan bij de eindopname welke overname-onderdelen je tijdelijk mag laten zitten. Uiteraard zijn deze onderdelen schoon, heel en veilig. Het gaat dan om de volgende onderdelen:

  • Afwerkmateriaal, wanden, vloeren, plafonds en trap
  • (losse) WMO toepassingen, zoals een verhoogde toiletbril
  • Overkapping
  • Installaties (bijv. bedraad inbraakalarm, airco installatie, etc.)
  • Zonwering/rolluiken
  • Uitvalszonnescherm
  • Raambekleding
  • Douchecabine/-gordijn
  • Verlichting
  • Vlaggenstokhouder

Zodra wij een nieuwe bewoner gevonden hebben, laten wij deze contact met jou opnemen. Zo kunnen jullie samen de overname regelen en de overeenkomst invullen en ondertekenen. De onderdelen die de nieuwe bewoner niet van je wil overnemen, haal je alsnog weg uit de woning. Hiervoor krijg je 3 werkdagen de tijd. Deze 3 dagen hoef je niet te betalen. Haal je deze onderdelen niet weg, dan doen wij dit. Maar daar moet je ons dan wel voor betalen. Ɖn je krijgt de onderdelen niet terug.

Wat gebeurt er nadat ik de huur van mijn parkeerruimte heb opgezegd?

Je laat de parkeerruimte leeg en bezemschoon achter. Sleutels en eventuele handzenders lever je voor het eind van de huurovereenkomst in op ons kantoor. Er vindt geen voor- en eindopname plaats. Je ontvangt zo snel mogelijk een eindafrekening.

Andere woning van ZOwonen?

Verhuis je van de ene naar de andere woning van ZOwonen? Ook dan moet je de huur opzeggen van je woning en eventuele parkeerruimte met een minimale opzegtermijn van Ć©Ć©n maand.

Verhuurdersverklaring nodig?

Met een verhuurdersverklaring geeft ZOwonen een verklaring aan de nieuwe verhuurder over jouw betaal- en woongedrag. Vraag de verhuurdersverklaring hier aan. We sturen het formulier binnen 2 werkdagen naar je toe.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy