Ontwikkeling Philipsbuurt

Tussen 2019 en 2021 zijn onderzoeken gedaan naar de technische kwaliteit van de groene en witte woningen van de Philipsbuurt. Ook zijn bewoners naar hun mening gevraagd over de buurt. De resultaten van deze onderzoeken zijn meegenomen in de planvorming voor de Philipsbuurt. In mei is deze planvorming gedeeld met de betrokken bewoners en de buurt. Enkele onderdelen van deze planvorming zijn definitief, de meeste nog niet. De komende jaren gaan uitwijzen hoe de ontwikkeling verder verloopt.

Planvorming

De groene en witte woningen zijn tussen de 75 en 100 jaar oud. De witte woningen zijn in het verleden gebouwd als noodwoningen voor de arbeiders van de Philips. Dat was toen goed. Echter, de woningen voldoen niet meer aan de eisen van nu. Renoveren is ingrijpend en kostbaar.

Wij zien een mooie toekomst voor de hele buurt als alle witte en groene woningen en 6 woningen aan het St. Paulusplein worden gesloopt. We onderzoeken nu welk soort woningen we op deze plekken kunnen en mogen terugbouwen. Bij de toekomstige nieuwbouw komt veel aandacht voor een groene woonomgeving, veilig wonen, ontmoeten/spelen en parkeren.

Fasering

Door de grote hoeveelheid woningen, de planontwikkeling van het hele gebied hebben we ervoor gekozen de aanpak in fases te laten verlopen. Hiervoor trekken we ongeveer 10 jaar uit. Dit is de tijd die we zeker nodig hebben om de wijk te maken zoals wij en onze bewoners deze graag zien. Allerlei ontwikkelingen van buitenaf, zoals bouwkosten of wettelijke regels kunnen deze planning bemoeilijken.

Fase 1

De groene woningen in de St. Petrusstraat en St. Paulusstraat + 6 St. Paulusplein 1 t/m 6

 • Deze woningen worden gesloopt na 1 juli 2026
 • Op deze plekken komt nieuwbouw.
 • Welke nieuwbouw is nu nog niet bekend
 • Op 1 juli 2023 gaat het Sociaal Plan voor deze bewoners in werking.
 • Bewoners krijgen een terugkeergarantie in de nieuwbouw als hun huishoudgrootte en inkomen passend is voor de te bouwen woningen.

Experiment met de vier witte duplexwoningen aan de Dr. Philipsstraat (13-13a-15-15a)

 • Deze woningen grenzen aan een rij van koopwoningen.
 • We gaan de technische mogelijkheden onderzoeken om deze duplexwoningen te slopen en dus los te halen van de koopwoningen.
Fase 2

De blokken met witte huurwoningen in de diverse straten zónder koopwoningen

St. Petrusstraat 25 t/m 35 oneven, St. Michielstraat 1 t/m 7 oneven, St Servaasstraat 1 t/m 7 oneven en 2 t/m 8 even, St. Lambertusstraat 2 t/m 16 even, Heistraat 43 t/m 49A en 59 t/m 65A, Oude Heiweg 14 t/m 20 even, St. Rosastraat 18 t/m 24 even, Nusterweg 34 t/ 38 even, St. Jorisstraat 18 t/m 24 even en 1 t/m 7a oneven.

 • Deze duplexwoningen en eengezinswoningen willen we slopen op zijn vroegst na 2027.
 • Bewoners krijgen ongeveer 3 jaar van tevoren hierover bericht.
 • Sociaal Plan gaat dus ook dán pas in.
 • Wat we terugbouwen en wanneer we dat doen, werken we de komende jaren uit. Dit heeft ook te maken met wat er gebeurt in fase 3.
 • Bewoners krijgen een terugkeergarantie in de nieuwbouw als hun huishoudgrootte en inkomen passend zijn voor de te bouwen woningen.
Fase 3

De blokken met witte huurwoningen in de diverse straten mét koopwoningen

St. Michielstraat 6 t/m 16 even, St. Petrusstraat 11 t/m 17 oneven, St. Servaasstraat 9 t/m 15A oneven, Heistraat 51 t/m 57A oneven, St. Jorisstraat 2 t/m 8 even en 9 t/m 15A oneven, Nusterweg 18 t/m 32 en 40 t/m 60 even, Dr. Philipsstraat 25 t/m 59 oneven, St. Cornelisstraat 34 t/m 40A even en 29 t/m 33 oneven, St. Rosastraat 2 t/m 16 even, Oude Heiweg 31 t/m 37 oneven.

 • De duplexwoningen in deze blokken gaan we slopen. Op de manier zoals bij fase 1 gedaan is.
 • Het liefst zien we dat alle blokken met witte huurwoningen worden gesloopt. Dus ook de blokken waar koopwoningen tussen liggen. (Behalve het blok Dr. Philipsstraat 1 t/m 11 (allemaal koopwoningen) en de woningen aan Dr. Philipsstraat 17 t/m 23 (liggen aan de duplexwoningen die we in fase in los willen halen van het blok).
 • Er zijn nog geen gesprekken geweest met de bewoners van de koopwoningen.
 • Wat met deze blokken gaat gebeuren gaat de komende jaren pas duidelijk worden.

Blijf op de hoogte

Volg hier het laatste nieuws over de ontwikkelingen in de Philipsbuurt.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy