Je woning onderhouden, dat doen we samen! Het ene onderhoud aan je woning of woongebouw regelt ZOwonen. Het andere doe je zelf. Gaat er iets kapot, meld je reparatie dan bij ons. Je hoort dan meteen of je het zelf moet doen of dat wij het voor je doen.

Hulp bij cv problemen

Zelf je cv ontluchten en bijvullen? Bekijk de filmpjes hieronder hoe je dit het beste kunt doen. ZO gepiept! Heb je een eigen CV-ketel in de woning en geeft deze een storing aan? Neem dan contact op met een van onze partners Feenstra of Breman. Maak je gebruik van een collectieve CV-installatie meld dit bij ZOwonen.

Tuinonderhoud

In een opgeruimde, mooie wijk is het prettig wonen. En daar kun je zelf een steentje aan bijdragen. Door de tuin die bij je woning hoort, netjes te houden. Omdat niet iedereen ‘groene vingers’ heeft, geven wij je graag wat adviezen en richtlijnen waarmee het mogelijk is om een leuke verzorgde tuin te krijgen én te houden.
Een goed onderhouden tuin kun je bereiken door:

  • Regelmatig gras te maaien, onkruid te verwijderen en te snoeien
  • Regelmatig onkruid in de tuin en tussen de tegels van opritten, toegangspaden en terrassen te verwijderen
  • Bomen en struiken jaarlijks te snoeien
  • Gebroken tegels en dode beplanting te vervangen
  • Kapotte onderdelen van houten afscheidingen te vervangen
  • Afscheidingen recht te zetten en recht te houden
  • Een geverfde of gebeitste erfafscheiding regelmatig te verven of te beitsen.
  • Een onderhoudsarme tuin in te richten
"De tuin hoort er ook bij!"

Tips

Hieronder vind je per onderdeel tips voor je tuin. Wat je het beste kunt doen, maar ook wat je beter niet kunt doen. Voor jezelf, om het onderhoud van je tuin goed te kunnen blijven doen. Maar ook voor je woonomgeving. Zodat niemand last van jouw tuin heeft, zoals overhangende struiken en bomen.

Bomen

Bomen worden groot. Plant daarom geen bomen die snel (te) groot worden. Te grote of te brede bomen kunnen schade veroorzaken aan je huis en voor overlast zorgen. Informeer goed naar de hoogte, de breedte, het onderhoud en de gemeentelijke richtlijnen voordat je een boom plant. Als een boom overlast veroorzaakt of gevaar oplevert, moet je de boom verwijderen. In veel gevallen heb je hiervoor een kapvergunning nodig. Informeer bij de gemeente naar de richtlijnen voor het kappen van bomen.

Staat er een boom in jouw tuin die niet door jou is geplaatst en wil je deze niet behouden? Vraag dan vóór je de woning betrekt aan de opzichter of het mogelijk is deze te verwijderen. Doe je dit niet, dan accepteer je hiermee het eigenaarschap van de boom en ben je verantwoordelijk voor toekomstig onderhoud.

Struiken

Struiken hebben de eigenschap snel te groeien en te verwilderen, daarom kun je ze beter in een pot plaatsen. Als je de struiken in het voor- en najaar snoeit, blijven ze mooi en worden ze minder groot.

Bestrating

Heb je last van onkruid dat tussen de tegels groeit? Een voegenkrabber is een handig hulpmiddel bij het verwijderen van onkruid. Schoonmaakazijn is een handig alternatief. Dit is goedkoop en helpt erg goed! Verwijder ook gebroken of verzakte tegels. Tijdig herstel kan (ernstig) letsel van jou of je gezinsleden voorkomen.

Achterpaden

Planten, struiken en bomen groeien uiteraard ook aan de kant van de achterpaden. Dit kan erg hinderlijk zijn voor voorbijgangers, zeker wanneer ze gebruik maken van een rollator of scootmobiel. Wist je dat elke huurder verantwoordelijk is voor het dagelijks onderhoud van het stukje achterpad grenzend aan zijn woning? Snoei dus ook hier tijdig de planten en struiken zodat ze niet overhangen of te groot worden.

Ongedierte

Gebruik je tuin niet als opslagruimte voor het opslaan van afval of afgedankte spullen. Ongewild creëer je een schuilplek voor ongedierte. Ratten en muizen zijn dol op hoekjes en gaten en houden van een rommelige leefomgeving. Daar kunnen ze goed verschuilen en nesten bouwen. Wat kun je hier tegen doen? Lees hier meer over ongediertebestrijding.

  • Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving. Verzamel geen vuilniszakken in je tuin.
  • Verzamel huishoudelijk afval in gesloten vuilnisbakken of containers en voer zakken zo snel mogelijk af.

Heb je last van ratten? Neem dan contact op met de gemeente. Bij ander ongedierte zoals muizen, marters of wespen moet je zelf contact opnemen met ongediertebestrijding.

Heb je last van (gras)vliegjes? Deze vliegjes lijken veel op latrinevliegjes en fruitvliegjes. Ze zijn ongevaarlijk. Grasvliegjes zitten tegen de ramen, op de muren en plafonds, op zoek naar gaten en kieren om te overwinteren. Houd deuren en ramen dicht om de vliegjes buiten te houden. De overlast is meestal van korte duur.

Tuinafscheiding: schutting of haag

De omheining van een erf mag in de achtertuin maximaal 2 meter hoog zijn en in de voortuin maximaal 1 meter hoog. Bij twijfel over toegestane hoogten kun je contact opnemen met de gemeente. Als je een houten erfafscheiding hebt, zorg er dan voor dat de afscheiding wordt onderhouden (vervangen van kapotte planken, rechtzetten, rechthouden, verven en/of beitsen).

Schutting
Wist je dat je toestemming nodig hebt van ZOwonen voor het plaatsen van een erfafscheiding? Doe ook navraag bij de gemeente over de richtlijnen. Bepaal van tevoren of je de schutting op de erfgrens plaatst of geheel op uw eigen erf. Staat de schutting op de erfgrens? Dan onderhouden beide bewoners de schutting. Staat de schutting op uw eigen erf? Dan onderhoud je zelf de schutting aan beide zijden. Maak hier met je buren heldere afspraken over.

Haag
Een haag zorgt voor een mooie natuurlijke afscheiding maar heeft meer onderhoud nodig dan een schutting. Wanneer je de haag gezamenlijk met je buren plaatst, is het belangrijk dat je je realiseert dat jullie ook het onderhoud samen moeten uitvoeren.

Bergingen, schuren en garages

Voor het plaatsen van een berging, schuur of garage in de tuin heb je toestemming nodig van ZOwonen én van de gemeente. Bekijk hier wat je moet doen om onze toestemming te krijgen. En bekijk de voorwaarden op de website van de Gemeente.

Wat mag ik wel en niet in mijn tuin doen?

Wil je weten of je een vijver mag aanleggen of een schutting, schuur of tuinhuis mag plaatsen? Of welke bomen je mag planten? Zoek je klus hier en lees wat je met of zonder onze toestemming mag doen.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy