Duurzaam en gasloos

“Een eigen douche, wat een luxe”

Huisvesting van woonwagenbewoners staat bij veel gemeenten niet bovenaan hun prioriteitenlijst. Gemeente Beek is daarop een positieve uitzondering. Het verouderde Sinti-kampje in Beek met achttien bewoners in zes woonwagens verdient een toekomstbestendige variant. Daarom hebben wij samen met de gemeente Beek een herstructureringsplan gemaakt voor een nieuw, energiezuinig en gasloos woonwagenkamp.

ENERGIEZUINIG

Net als bij de bouw van nieuwe ‘gewone’ woningen hebben we bij de herinrichting van het woonwagenkamp gekozen voor een energiezuinige aanpak zonder gasaansluiting. In het eerste kwartaal van 2023 worden acht nieuwe huur-woonwagens met zonnepanelen en een warmtepomp opgeleverd. Een negende standplaats is bestemd voor de zeventig jaar oude woonwagen van waaruit Stichting Kleeza de cultuur van de Sinti levend wil houden.

KINK IN DE KABEL

Sinds 2015 is het onze taak om ook in de huisvesting van woonwagenbewoners te voorzien. Directeur-bestuurder Janine Godderij: “Wij zien het ook als onze taak om het cultureel erfgoed van deze doelgroep in stand te houden. In veel gemeenten wordt deze doelgroep echter nog steeds gestigmatiseerd en gecriminaliseerd.’’ Dat bleek ook toen wij in september 2022 de woonwagenbewoners uit Beek wilden onderbrengen op het Europarcs vakantiepark in Brunssum. De gemeente Brunssum gaf op het allerlaatste moment geen toestemming voor de tijdelijke huisvesting. Daardoor moest de groep van acht gezinnen worden gescheiden. Een deel verblijft nu in tijdelijke chalets op het parkeerterrein. Anderen zijn in huizen of bij familie ondergebracht.

BIJNA WARM EN DROOG

De bewoners kijken reikhalzend uit naar het moment dat zij hun nieuwe woonwagens in gebruik kunnen nemen. Reinoud Weiss: “Wij hebben geluk gehad en zijn blij met de voortvarende aanpak in Beek. Het oude kamp stond na elke regenbui onder water. Straks zitten we warm en droog in onze nieuwe, duurzame woonwagens. Ik hoop dat dit een voorbeeld mag zijn voor andere gemeenten.” Medebewoner Katinka Steinbach vult aan: “Op het oude kamp waren douche en wc nog buiten. Dan liep je met je handdoek buiten over het terrein, net als op de camping. Nu krijgen we allemaal een eigen douche. Wat een luxe.”

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy