Van buren naar bondgenoten

"Nog één keer verhuizen"

Milka Lalic is bewoonster van de hoogbouwflat aan de Wagenaarstraat sinds 2007. Ze heeft te horen gekregen dat haar flat gesloopt gaat worden. Met een beetje hulp van ons is ze op zoek gegaan naar een andere woning en heeft die gevonden in de nieuwbouw aan de Rembrandtlaan, ook in Geleen-Zuid. Begin maart 2023 mochten we haar de sleutel overhandigen.

WAT EEN MOOIE NAAM HEB JE, HOE KOM JE DAARAAN?

Ik kom oorspronkelijk uit Bosnië maar ik woon al dertig jaar in Nederland. In 1992 ben ik met mijn toenmalige man gevlucht. We kwamen terecht in een asielzoekerscentrum, kregen een verblijfsstatus, en kregen al gauw een eigen woning. Onze twee dochters werden geboren, die zijn inmiddels 25 en 27. Na de scheiding in 2007 ben ik verhuisd naar de Wagenaarflat. Ik dacht: ‘Wauw, wat groot!’ Ik was zo blij.

EN TOEN HOORDE JE DAT DEZE FLAT GESLOOPT ZOU WORDEN?

Er gaan al een paar jaar geruchten, maar op een gegeven moment kregen we inderdaad een informatiebrief van ZOwonen dat deze flat gesloopt zou worden.

Na die brief waren er binnen een aantal weken ineens zoveel mensen vertrokken. Ik dacht: ‘En ik dan? Straks zit ik hier alleen!’

EN TOEN?

Toen ben ik op zoek gegaan. Ik ben een aantal keer uitgenodigd voor een bezichtiging, maar nergens voelde ik me echt prettig. In de tussentijd zag ik de nieuwbouwflat iets verderop elke dag meer groeien. Ik deed een rekensommetje: twee flats worden gesloopt, met elk meer dan 150 woningen. De nieuwe flat heeft maar 75 woningen. Iedereen zei: ‘De kans is klein dat je dat gaat lukken...’

Ik heb gauw gereageerd. Ik was nummer 35! Zenuwslopend was het! En toen kwam het verlossende mailtje: Gefeliciteerd, u hebt de woning gekregen. Fantastisch! Een splinternieuwe woning, energiezuinig en met allemaal nieuwigheden!

WILDE JE WEL WEER IN GELEEN-ZUID WONEN?

Eigenlijk wilde ik graag in de buurt van mijn dochters wonen. Na hun afstuderen zijn ze uitgevlogen, de jongste naar Amsterdam, de oudste naar Den Haag. Maar mijn kans om daar een woning te vinden is nihil.

Geleen-Zuid is voor mij prima. Mijn nieuwe huis staat in een vertrouwde omgeving. Het is hier in de Wagenaarflat toch al anders dan vroeger. Door de aanstaande verhuizing heb ik wel meer contact. Nu hebben we iets gemeenschappelijks, een praatje op de galerij, zo van: ‘Heb je al iets gevonden? Wanneer ga je verhuizen?’

HEB JE AL KENNISGEMAAKT MET JE NIEUWE BUREN?

Ja, er werd een burendiner georganiseerd. Ik kende niemand, maar raakte al gauw aan de praat. Ik heb leuke gesprekken gehad en uiteindelijk mijn buurman ontmoet, die bleek bij mij aan tafel te zitten.

De mensen van ZOwonen die bij de bouw betrokken zijn, kwamen bij ons aan tafel een praatje maken. Het eten hebben we zelf gemaakt, iedereen mocht iets meenemen. Echt leuk bedacht. Ik heb nog nooit zoiets gehoord. Mijn beide dochters zijn ook naar nieuwbouw verhuisd, maar kregen alleen de sleutel en een rondleiding. Dit is veel huiselijker, er wordt gezorgd dat we ons op ons gemak voelen.

HEB JE JE NIEUWE WONING AL GEZIEN?

Ja, vorige week hebben we een meetmoment gehad en konden we de woning van binnen bekijken. Als ik de sleutel krijg ga ik meteen aan de slag. Maar eerst moet ik nog opruimen. Ik heb al best veel weggedaan, maar de nieuwe woning is kleiner. Dat vind ik niet erg, deze woning is voor mij alleen toch te groot. Ik zei altijd, hierna ga ik nog maar één keer verhuizen: naar een bejaardenhuis (lacht). Waar ik nu heenga is voor 55-plussers, dus dat klopt wel een beetje.

KIJK JE UIT NAAR DE VERHUIZING?

Verhuizen vind ik stressvol. Toen ik hier vijftien jaar geleden kwam was ik net gescheiden, ik had twee dochters en weinig geld. Dit keer kregen we een verhuisvergoeding omdat we vanwege sloop moeten verhuizen. Dat is echt een zorg minder. Ik kijk uit naar de nieuwe woning.

Het is een beslissing van de woning- corporatie dat de flat gesloopt gaat worden, terwijl de flats in mijn beleving nog goed zijn. Een tijdje terug was hier een theaterroute met voorstellingen van het Laagland theater. In de leegstaande appartementen zag ik pas hoe slecht het eraan toe was. Toen begreep ik het beter.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy