Over ZOwonen

ZOwonen vaart een nieuwe koers

Ik geloof in de kracht van mensen

ZOwonen is anders dan andere corporaties. “Het is een eigenzinnige club mensen met enorme kwaliteiten”, zegt Janine Godderij, directeur-bestuurder van ZOwonen. “We werken in de Westelijke Mijnstreek. Een bijzondere regio, door krimp en sociale problemen in wijken. Er wonen hele mooie pure mensen die ook een rauwe kant hebben. Wij geloven in de kracht van mensen en daar zetten we op in.

Neem bijvoorbeeld een bijstandsmoeder die uit pure wanhoop een hennepplantage op zolder heeft. Zo’n bijstandsmoeder laat enorme kwaliteiten zien die ze ook op een goede manier in kan zetten. Daar gaan we samen naar op zoek. Een uitdaging? Zeker, maar dat is juist waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Mensen, medewerkers, bewoners en wijken in hun kracht zetten en vanuit die kracht samen te zoeken en werken aan een beter perspectief.”

ZOwonen wil niet meer het klassieke vastgoedbedrijf zijn zoals mensen dat kennen. Janine legt uit: “Natuurlijk is een goed onderhouden woning voor onze bewoners het belangrijkste. En dat mogen ze ook van ons verwachten. Maar ik geloof er sterk in dat we samen met de bewoners méér kunnen betekenen voor de stad of het dorp waarin we wonen. Door mensen te helpen in hun dagelijks leven. Dat doen we in intensieve samenwerking met andere organisaties.

Mooie woorden en een grote uitdaging, maar wat gaat onze bewoner daarvan merken? Janine licht toe: “We zoeken het in kleine dingen. Zonder oordeel het gesprek aangaan en echt luisteren wat mensen drijft.

Mensen hun eigen kracht laten ontdekken en ze de kans geven om zelf een prettige leefomgeving te creëren. We doen een beroep op de talenten van bewoners. Telkens stellen we ons de vraag: Wat heeft déze bewoner nodig?” Janine geeft een voorbeeld: “Een bewoner krijgt een belangrijke rol in zijn appartementencomplex. Hij voelt zich verantwoordelijk en neemt zijn medebewoners mee. Voor zijn gevoel heeft hij nu eindelijk een baan en collega’s. Daardoor groeit hij enorm. Zo maken we samen het verschil.”

"Wij gaan voor een stad, wijken en huizen waar mensen graag wonen, werken en leven. Samen creëren we kansen voor bewoners om zich te ontwikkelen. Een goed thuis is de basis."

“Eén van de mensen die ons inspireert in anders denken en werken is Eric van ’t Zelfde. Hij is directeur van een middelbare school in de Rotterdamse wijk Charlois. Zijn school was ooit één van de slechtste van Nederland, een afvoerputje. Hij zag kansen en oplossingen. Niet door het onderwijs aan te passen, maar door te kijken naar wat de leerling nodig had om iets te bereiken in het leven. Daarin ging hij heel ver. Zo kocht hij voor al zijn leerlingen winterjassen omdat hun ouders dat niet konden betalen. Hij zorgde voor een veilige omgeving om te kunnen leren. Nu is deze school één van de beste scholen van Nederland.

Nu is het onze beurt om iets te betekenen in het leven van onze bewoners. Hoe? Janine: ”In eerste instantie door goed te luisteren naar wat een bewoner nodig heeft. Daarom gaan we meer de straat op. Dichterbij onze bewoners en de wijken waar het echt om draait.

ZO doen we dat, want ZO zijn wij!

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy