Een dag op pad met

26 nieuwe woningen aan de Rembrandtstraat

In gesprek met Rob van Weersch, van onze uitvoerder Van Wijnen, in de Rembrandtstraat. Over duurzaam bouwen en wederzijds vertrouwen.

Waar zijn we en wat is hier gebeurd?

In de Rembrandtstraat in Sittard zijn 60 woningen (flatjes) gesloopt en zijn er 38 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Er staan nu 26 eengezinswoningen en 12 patiowoningen of levensloopbestendige woningen voor senioren. Op bouwtechnisch vlak zijn de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van wat er stond, dat deze huizen veel energiezuiniger, beter geïsoleerd (zowel voor warmte als geluid) en gasloos zijn. Iedere woning heeft een eigen warmtepomp.”

Hoe ervaar je de samenwerking met ZOwonen?

Ik werk al ruim 10 jaar met ZOwonen samen en heb in de loop van de jaren een duidelijke verandering gemerkt. In het begin was de samenwerking veel ouderwetser: de aannemer voert het werk uit en de corporatie stuurde een controlerende opzichter. Er werd over de kleinste details overlegd en er was veel wantrouwen. Van beide kanten. Je merkt nu dat er nu veel meer wederzijds vertrouwen is. Dat heeft aan de ene kant met wetgeving te maken, want door de wet kwaliteitsbewaking ligt bewijslast nu bij de bouwer en niet meer bij de corporatie. Maar je merkt ook dat we beter omgaan met de belangen en expertise van beide partijen. De communicatie is altijd open en transparant. We weten wat ze van ons verwachten en krijgen van ZOwonen de ruimte om te doen waar we goed in zijn: huizen bouwen.”

"Ik vind het bijzonder dat ZOwonen vooraf open dagen organiseert om latere bewoners alvast kennis te laten maken met elkaar. Dat noemen ze kijk- en meetdagen."

Heb je het idee dat ZOwonen het anders doet voor de bewoners?

Ik denk wel dat ze het graag goed doen voor de bewoners. ZOwonen doet zijn best om de wijk leefbaarder te maken en ik zie hier regelmatig mensen van de gemeente en andere organisaties meedenken over de leefbaarheid. Kijk maar naar de speelveldjes die hier worden aangelegd.

Je ziet dat andere corporaties de sleutel overdragen en de bewoners daarna een beetje aan hun lot overlaten. Vooral met eengezinswoningen is het belangrijk om mensen met elkaar in contact te brengen. Ik vind het bijzonder dat ZOwonen vooraf open dagen organiseert om latere bewoners alvast kennis te laten maken met elkaar. Dat noemen ze kijk- en meetdagen. Maar misschien moeten ze het meet & greet dagen noemen. Wat bewoners daar zelf uit halen, kun je niet bepalen, maar ze faciliteren het wel heel goed.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy