Samen bouwen aan inclusieve wijken

“Je kunt je onmogelijk verplaatsen in mij. Ik kreeg in 1993 levenslang.” Een harde uitspraak van Paul, doordat hij hersenletsel opliep na een auto-ongeluk. Zijn leven en dat van zijn gezin stond op zijn kop. En zijn keuzevrijheid voor een passend thuis en zelfstandigheid was ineens niet meer vanzelfsprekend. Vanuit ons geloof in kansengelijkheid en inclusieve wijken, werken we graag samen met alle betrokken partijen in de regio om onze zorgvisie te vertalen naar een gezamenlijke zorgagenda. De eerste stap om te komen tot de gezamenlijke zorgagenda was het Zorgsymposium dat we in 2022 organiseerden.

Paul legde ons, net als Attichiya en Ineke, uit dat een beperking of leeftijd gerelateerde achteruitgang in welke vorm dan ook vaak bepaalt hoe het wonen en leven er uit ziet. Helaas veelal in de vorm van instellingen. Zelden in de eigen, bekende wijk. Niet omdat bewoners dat zo willen, maar omdat we ‘denken’ dat het niet anders kan.

De verhalen van Paul, Attichiya en Ineke hebben we gebundeld in een documentaire. Voer voor een gesprek over hoe we een echt thuis kunnen bieden aan mensen met een beperking tijdens het Zorgsymposium in het najaar van 2022. Onze visie op inclusieve wijken kunnen we alleen waarmaken door samen te werken. Onze krachten te bundelen en vanuit geloof in, en oog voor, de mensen kansen te zien en verzilveren.

"Laat mensen in de wijk blijven wonen, óók met zorgvraag"

De inspiratie en de noodzaak deden de aanwezige organisaties zoals LEVANTOgroep, Stichting Pergamijn, Vivantes Zorggroep (Ouderenzorg), Kracht in Zorg, SGL, Daelzicht, PSW, CZ zorgkantoor, Gemeente Sittard-Geleen, Nobamacare, Moveoo, Gemeente Stein, Koraal, Wonen Limburg, Woonpunt en Plinthos de handschoen oppakken. Deze handschoen is een figuurlijke, maar niet vrijblijvende intentie om vanaf 2023 samen het goede te gaan doen. Langs de lijn van een structurele woonzorgagenda. We geloven in inclusieve wijken waaraan we samen met al deze partners gaan bouwen.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy