Werken zonder diploma

In maart 2022 vond de eerste editie van ZOwonen on Tour plaats. Een coproductie met onze partners, waarbij we hopen dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans kunnen bieden. Tijdens ZOwonen on Tour dompelde Martin Hendricks van Merici Hotel ons onder in zijn droomwereld: een wereld waarin kansen voor het oprapen liggen. Ook hij was ooit een jonge gast met een droom en hij gelooft dat als je maar wilt, niets onmogelijk is. De perfecte peptalk op de juiste plaats, op het juiste moment, triggerde iets in Swen Wintjens. Samen vertellen ze over hun succesvolle samenwerking.

Martin: ZOwonen was al een bestaande opdrachtgever van ons en vroeg ons of we onze locatie ter beschikking wilden stellen. Tuurlijk wilden we dat! Pas later hebben we vernomen dat het ging om ZOwonen on Tour. We wisten helemaal niet dat ze dit deden! Ze mogen dat best breder uitmeten, de manier waarop ze dit doen is grandioos en heb ik nog niet eerder gezien. Zelf waren wij al aangesloten bij meerdere organisaties die bemiddelen tussen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en potentiële opdrachtgevers, dus vanzelfsprekend wilden wij graag ons steentje bijdragen maar dan ook onderdeel uitmaken van de tour zelf. Vervolgens geef je je presentatie vol overgave en van daaruit komen er aanmeldingen, of niet. Zo niet: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Swen: Ik ging verhuizen van Veenendaal naar Sittard en kreeg toen de uitnodiging om mee te doen aan ZOwonen on Tour. Ik hou wel van een uitdaging dus heb gelijk een hotel geboekt in Sittard om op tijd bij de rondleiding te kunnen zijn. We gingen bij allerlei bedrijven langs, waaronder het Merici Hotel, waar Martin vertelde over zichzelf en zijn bedrijf.

Martin: Zoals ZOwonen het opgezet heeft is echt hartstikke leuk, een tour langs verschillende bedrijven die arbeidsplekken te vervullen hebben. Als iemand in een groep enthousiast is merk je het gauw genoeg. Een hotel is eigenlijk net een klein dorp hè, we hebben de receptie, nachtreceptie, keukenwerk, onderhoud, noem maar op. Er is altijd wel iets te doen. Bij ons is de stelregel altijd al geweest: iedereen is welkom. Opleiding, geen opleiding, maakt niet uit. Als je wilt werken, kunnen wij jou helpen.

Swen: Ik heb altijd al een keer iets in de horeca willen doen. Martin vroeg mij: ‘Wat zou je willen?’ Ik zei: ‘Zoveel mogelijk mensen helpen, vliegende keep zijn’. Martin: En vanaf daar is het balletje gaan rollen. Zo simpel kan het zijn. Swen vond de presentatie leuk, vond de locatie mooi en wilde heel graag. Hij heeft het vanaf dag één goed opgepakt en voelt zich als een vis in het water bij ons.

"Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen, vliegende kiep zijn"

Swen: Eerst hoefde ik alleen maar af te wassen. Maar ik kan wel meer. Dat heb ik gezegd in een gesprek met de chef. Nu leren ze me hoe je moet koken. De warme kant werk ik aan, en de koude kant doe ik helemaal zelfstandig. Daar ben ik echt trots op, dat ik zoiets kan bereiken zonder diploma.

Martin: Die gozer heeft iedereen in positieve zin verbaasd, hij is gewoon helemaal opgebloeid. Swen is vanaf dag één keurig netjes op tijd en levert keurig werk, daar kan ik echt niets van zeggen. Op een gegeven moment wilde hij meer dan alleen afwassen. Dan kwam hij elke dag een uur eerder om in de keuken te helpen en zodra zijn werktijd begon, startte hij met de afwas. Wij zijn dankbaar voor hem, het is een hele fijne vent om mee samen te werken. Hij is super loyaal, wordt super goed opgenomen in het team en is echt one of the guys. Hij heeft ons op alle mogelijke manieren positief verrast. Ik bedoel: gewoon uit jezelf elke dag een uur van je eigen tijd inzetten om iets te willen leren, dat is toch ruig?

Swen: Ik ben niet iemand van de theorie, ik ben altijd iemand van de praktijk geweest. Het is altijd mijn droom geweest om iets te kunnen zonder daarvoor naar school te hoeven gaan. Ik wil een voorbeeld stellen hoe je ook iets kan bereiken op wilskracht en doorzettingsvermogen. Van de chef krijg ik vaak te horen dat ze heel tevreden met me zijn. Dat is voor mij een bevestiging dat het kan. De eerste week dat ik hier werkte vroeg hij: ‘Wat wil je graag?’ Ik zei: ‘Ik wil van betekenis zijn voor het team. Als ik aan het eind van de maand net zo goed niet hier had kunnen zijn, dan ben ik weg. Ik ben hier niet voor lopendebandwerk met naast mij tien mensen die net zo goed zijn.’

Ik ben altijd een harde werker geweest. Tijdens mijn bakkersopleiding liep ik doordeweeks stage en werkte ik elk weekend. Het is hoe ik vind dat de maatschappij moet zijn. Het lijkt me vreselijk om te leven van een uitkering. Mensen die niet willen werken maar wel geld willen verdienen, die begrijp ik niet zo goed. Je moet zelf betekenis geven aan je leven.

Martin: Er hangt in onze branche een soort negatieve sfeer rond deze vorm van arbeidsopvulling, terwijl tegelijkertijd iedereen klaagt dat ze niemand kunnen vinden om de functies te vervullen. Je mag de personeelstekorten lastig vinden, maar je moet niet vervallen in gezeur en blijven hangen in die negativiteit. Als je zoiets als dit aangeboden krijgt als aanvulling op je arbeidscapaciteit, dan heb ik zoiets van: laat maar komen!

Je moet natuurlijk commercieel zijn, er moet geld verdiend worden en we zijn echt niet aan het hobbyen. Maar het gaat goed in ons bedrijf, daar mag je ook wat voor terug doen, vind ik. Niet dat ik een standbeeld verdien, maar ik vind het best bijzonder dat je wel moord en brand schreeuwt dat je geen personeel kunt vinden, maar niet de moeite neemt om wat extra tijd te investeren. ZOwonen on Tour kwam met vijftig man bij ons langs die willen werken, daar zit nogal wat potentie in, hè?

Kijk, het kost absoluut een tijdsinvestering en misschien wat extra investering in euro’s. In het begin hebben mensen misschien wat meer tijd nodig, dat mag. De tijd die je er in het begin insteekt, komt er aan het einde vanzelf weer uit. Zij zijn blij met de kans die ze krijgen, wij zijn blij dat we weer een positie opgevuld krijgen met loyale werknemers. Ik kan het iedere ondernemer in onze branche en daarbuiten aanraden. En als je hier dan aan meedoet, dan vind ik dat je er voor de volle 100% voor moet gaan.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy