Servicekosten

Servicekosten zijn kosten voor bijvoorbeeld het licht in de hal of het schoonmaken van de trappen. Je betaalt deze kosten samen met je huur. Je betaalt elke maand de bruto huur, deze bestaat uit netto huur en servicekosten. Niet elke woning heeft servicekosten.

Welke servicekosten betaal ik?

Het bedrag voor servicekosten verschilt per woning en is onderdeel van je totale huur. Het actuele bedrag aan servicekosten staat in de laatste brief over de jaarlijkse huurverhoging. Je betaalt bijvoorbeeld voor:

  • schoonmaken algemene ruimtes
  • ramen wassen (buitenkant)
  • huismeester
  • stookkosten
  • groen onderhoud

Wanneer wijzigt het bedrag van de servicekosten?

De servicekosten worden jaarlijks bekeken. Het kan zijn dat het onderhoud duurder wordt of we passen bijvoorbeeld het voorschotbedrag van de stookkosten aan. Als je servicekosten veranderen, krijg je daarover vóór 1 juli bericht.

Wanneer ontvang ik de afrekening voor de servicekosten?

Tussen april en juni ontvang je de jaarafrekening van het voorgaande jaar. Dus vóór 1 juli 2022 wordt het jaar 2021 verrekend.

Als je moet bijbetalen, dan krijg je daarvan een aparte rekening. Kun je dit niet in een keer betalen, stel dan een betalingsregeling voor. Neem hiervoor contact op met onze financieel coaches via (046) 420 96 00 (op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur). Of stuur een e-mail naar [email protected].
Krijg je geld terug, dan maken wij dit over op jouw bankrekening. Behalve als je nog een betaalachterstand hebt, dan verrekenen we dat hiermee.

Hoe worden de servicekosten verrekend als ik de huur heb opgezegd?

Ook als je je huur hebt opgezegd, worden de servicekosten verrekend. Dit gebeurt voor eind juni. Lees hier meer hierover.

Hoe krijg ik inzicht in de afrekening van de servicekosten?

Heb je vragen over de afrekening van de servicekosten, neem dan contact met ons op. We kunnen je laten zien hoe we de berekening hebben gemaakt. Ben je het er dan nog niet mee eens, dan kun je bezwaar maken bij de Huurcommissie.

Tellen de servicekosten mee voor de huurtoeslag?

Een deel van de servicekosten telt mee bij de berekening van de huurtoeslag. Dit noemen we de subsidiabele servicekosten. Het gaat om:

  • gemeenschappelijke voorziening elektriciteit
  • schoonmaak gemeenschappelijke ruimte
  • huismeester

Deze mag je ieder voor maximaal € 12,- per maand meenemen in de berekening van de huurtoeslag. Dit kan dus in totaal maximaal € 36,- per maand zijn. 
Wij geven maandelijks jouw huurgegevens door aan de Belastingdienst. Deze gegevens gebruikt de Belastingdienst voor de jaarafrekening. Wil je het maandelijks voorschot huurtoeslag laten aanpassen omdat de servicekosten hoger zijn? Kijk op www.belastingdienst.nl hoe je dit zelf kunt doen.

Heb je het antwoord op je vraag hier niet gevonden? Neem dan contact met ons op op dinsdag- of donderdagmorgen. Kies voor optie 3. Of wij bellen jou binnen 2 dagen. Laat dan je gegevens achter.

 

Zowonen geldzaken servicekosten
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht