Je huis ventileren is belangrijk om gezond te wonen. Ook om energie te besparen. Voorkom vochtproblemen of schimmel door goed te ventileren.

Vocht in huis

Zijn de ramen vaak beslagen of heb je last van schimmel? Dan is er te veel vocht in de woning. Vocht komt vooral van mensen, dieren en planten. Bij het koken, douchen, poetsen en drogen van was komt veel vocht vrij. Een gezin van 4 personen zorgt elke dag voor ongeveer 10 liter vocht in huis. Als je weinig stookt, blijft er meer vocht in huis. Als er te veel vocht in huis is, merk je dit aan:

 • Condens op de ramen
 • Muffe lucht
 • Rottend hout
  Vocht- of schimmelplekken
 • Loslatend behang
 • Ongedierte zoals pissebedden en zilvervisjes
   

Schimmel in huis

Schimmelsporen zijn overal, ook in huis. Ze groeien goed in een vochtige omgeving. Dan ontstaat een schimmelplek. Schimmels kunnen zorgen voor luchtwegklachten. Om de kans op schimmel klein te houden, moet je goed ventileren. Dan verwijder je ook afvalstoffen en CO2 uit huis, die slecht zijn voor je gezondheid.

Meer en beter ventileren

Je wilt zo min mogelijk vocht in huis. Dat kan door goed te ventileren. Ventileren betekent constant frisse lucht aanvoeren én vochtige lucht afvoeren. Dat doe je door altijd de ventilatieroosters open te houden en indien nodig de (kiep)ramen open te zetten. Goed ventileren doe je als volgt:

 • Zet elke dag een raam open voor frisse lucht. Probeer dit twee keer 15 minuten per dag te doen (afhankelijk van de hoeveel vocht die je in de woning produceert).
 • Ventileer ook als het regent, koud is of de verwarming aan staat. Frisse, droge lucht warmt sneller op, waardoor je energie bespaart.
 • Laat ventilatieroosters altijd open staan en maak ze schoon (met een stofzuiger). Maak ook afzuigventielen schoon.
 • Zet de (mechanische) ventilatie tijdens het koken en na het douchen op de hoogte stand. Zet dan ook een raam op een kier.

Met de volgende tips kun je ook voorkomen dat er te veel vocht in de woning komt:

 • Houd de deur van de badkamer dicht. Droog de muren en vloer na het douchen.
 • Droog de was zoveel mogelijk buiten. Zorg voor extra ventilatie als de was binnen droogt.
 • Zet de thermostaat ’s nachts niet lager dan 15 graden. Zet vloerverwarming maximaal 2 graden lager dan overdag.
 • Houd de verwarming vrij, schuif gordijnen overdag open en schuif meubels 5 cm van de muur.

Toch last van schimmel?

Haal de schimmel zo snel mogelijk weg. Dit kan met een sopje van water en soda of met chloor-bleek. Gebruik een harde borstel en behandel ruim om de schimmelplek heen. Na het behandelen van de schimmelplek kan er nog zwarte verkleuring achterblijven.

Verf niet over onbehandelde schimmelplekken heen. Gewone verf doodt de schimmel niet, waardoor deze snel terug komt. Zorg je niet voor voldoende ventilatie? Dan komt de schimmel ook weer terug.

Heb je veel last van vocht of schimmel ondanks het ventileren? Lees hier meer over hoe schimmel ontstaat en wat je er aan kunt doen. Of neem contact op met ZOwonen. Dan onderzoeken we waar de problemen vandaan komen.

 

Zowonen veilig wonen ventileren
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht