Je wil je woning zo gezellig en comfortabel mogelijk maken door alles aan te passen naar jouw wensen. Wil je iets veranderen in je huurwoning, dan kan dat tot op zekere hoogte.

Wat mag ik veranderen in mijn woning?

Tik in de zoekbalk hieronder welke aanpassing je wil doen. Je ziet dan meteen of dit mag. Én wat ermee gebeurt als jij in de toekomst gaat verhuizen.

Inbouwkasten / vaste kasten

Voor het verwijderen van inbouwkasten/vaste kasten heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Deuren en de planken van een inbouwkast verwijderen? Dat kun jij direct aan de slag. Wil jij ook de muurtjes verwijderen van een inbouwkast? Dan moet je dit bij ons melden.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing van je over. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn.

Binnenwand / muur verwijderen

Voor het verwijderen van een binnenwand heb je altijd toestemming nodig.

Info: Sommige binnenwanden zijn belangrijk voor de constructie van de woning. Het is daarom belangrijk dat je eerst controleer/laat controleren of de wand die je wil verwijderen dragend of niet-dragend is. Voor sommige verwijderingen geven wij geen toestemming. Dit beoordelen we per aanvraag.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing van je over. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Aan deze overname zijn wél voorwaarden gekoppeld. Deze voorwaarden bespreken we met je bij de woninginspectie als je gaat verhuizen.

Niet-dragende binnenwand / niet-dragende schuif of glaswand maken

Voor het maken van een niet-dragende glas-, schuif- of binnenwand heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil jij een niet-dragende niet-dragende glas-, schuif- of binnenwand maken? Zorg er dan voor dat je dit veilig en professioneel doet. Je mag geen materialen gebruiken worden die schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Als je een deur weghaalt, bewaar deze dan goed. Deze kan dan altijd teruggeplaatst worden als dat ooit nodig is.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing van je over behalve als de wand op een onlogische plek is geplaatst. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn. Hiervoor krijg je geen vergoeding.

Inbouwkasten

Voor het maken van inbouwkasten heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil jij een inbouwkast maken? Zorg er dan voor dat je dit veilig en professioneel doet. Er mogen geen materialen gebruikt worden die schadelijk zijn voor jouw gezondheid.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing van je over. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn.

Trapgat / vaste trap naar zolder maken

Het maken van een trapgat en een vaste trap naar de zolder is niet toegestaan.

Info: Het aanbrengen van een vaste trap naar zolder is een klus die de constructie van de woning aantast. Daarom is het niet toegestaan om een trapgat en/of een vaste trap naar de zolder te maken.

Trapgat / vlizotrap naar zolder / vliering

Het aanpassen van het trapgat en een vlizotrap naar een zolder of vliering maken, is niet toegestaan.

Info: De vloer van uw zolder is in de meeste gevallen niet geschikt om op te lopen. Daarom is het niet de bedoeling dat de toegang tot deze ruimte aanpast.

Beplating op vloer zolder / vliering plaatsen

Het aanbrengen van platen of planken op de vloer van je zolder of vliering is niet toegestaan.

Info: De vloer is niet sterk genoeg om het gewicht van beplating met spullen en/of personen erop te dragen.

Open haard / kachel

Het aanbrengen van een open haard, houtkachel, pelletkachel, gevelkachel of het aansluiten hiervan op een rookkanaal is niet toegestaan.

Info: Een open haard is heel sfeervol. Voor de veiligheid, de luchtkwaliteit, het onderhoud en mogelijk aanwezige asbest mag je een open haard in de woning toch niet maken.

Inbraak werende materialen

Voor het aanbrengen van inbraak werende materialen, zoals extra sloten, heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil jij jouw huis extra beveiligen? Dat vinden wij alleen maar goed! Tip: Laat je goed adviseren welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de aanpassingen blijven zitten. Je krijgt hier geen vergoeding voor. Zorg ervoor dat je alle sleutels van de sloten inlevert. Wil jij de aanpassingen toch liever meenemen naar jouw nieuwe woning? Zorg er dan voor dat je ander inbraakwerend materiaal terug plaatst.

Granol / sierpleister / structuur / pasta / steenstrips / sierlijsten / lambrisering

Je mag dit soort aanpassingen doen zonder onze goedkeuring. Zorg er wel voor dat de aanpassing gelijkmatig over het hele vlak verdeeld is. Jij kunt dus meteen aan de slag!

Info: Wij vinden het geen probleem dat jij de wanden mooi wilt afwerken. Zorg ervoor dat de wandafwerking vakkundig wordt aangebracht en goed hecht op de ondergrond. Een tempex of kunststof wandafwerking is niet toegestaan.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing meestal van je over. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn. Een hele grove granol, sierpleister of structuur mag niet blijven zitten (als de korrel 3 mm of groter is). Zit dit op jouw wanden dan kan de opzichter jou vragen om dit te verwijderen en de wand behangklaar op te leveren.

Vloertegels

Voor het leggen van vloertegels in een eengezinswoning heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Woon je in een gestapelde woning zoals een duplexwoning of een flat, dan mag je geen vloertegels leggen. In een gestapelde woning geeft dit te veel overlast.

Info: Fijn dat je de woning naar je eigen smaak wil inrichten. Een mooie tegelvloer kan de ruimte een fijne sfeer geven. Liggen er al vloertegels die je wil verwijderen? Neem dan eerst contact op met ons. Wij bekijken dan of de vloer die je wil verwijderen wel of geen asbest bevat. Hiervoor gelden bijzondere regels voor het verwijderen van zo’n vloer.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

De zelf aangebrachte vloer mag meestal blijven liggen. Hier krijg je geen vergoeding voor. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn.

Losliggend parket / laminaat / zeil / tapijt

Voor het leggen van losliggend parket/laminaat/zeil/tapijt heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Ga jij een vloerafwerking leggen? Zorg dan voor een damp remmende en isolerende onderlaag legt. Zo voorkom jij dat jouw onder- of bovenburen geluidsoverlast ervaren. Jouw vloerenspecialist kan jou informeren over de mogelijkheden. Wil jij bij de nieuwe vloerafwerking ook een overzetplint of nieuwe plinten plaatsen? Dat is geen enkel probleem. Wil jij zeil leggen op de onafgewerkte vloer? Laat deze dan eerst egaliseren (vlak maken) voor een strak resultaat. Dit egaliseren regel en betaal je zelf.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner de vloerafwerking niet overnemen? Dan verwijder jij de vloerafwerking inclusief de eventueel aangebrachte plinten. Ook haal je de lijmresten weg.

Plafondafwerking (geen tempex of kunststof) / verlaagde plafonds

Voor het aanbrengen van plafondafwerking of verlaagde plafonds is geen goedkeuring nodig. Je kunt meteen aan de slag!

Info: Wil jij een verlaagd plafond aanbrengen, dan vinden wij dat oké. Denk er wel aan dat je de centraaldozen van de verlichting omlaag haalt zodat deze goed bereikbaar zijn. Spotjes in jouw verlaagde plafond? Geen probleem! Wel moet het elektra professioneel en door een erkend bedrijf zijn aangebracht. En liefst zonder transformator. Let op: Kunststof of tempex plafondafwerking is niet toegestaan omdat dit brandgevaarlijk is!

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing van je over. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn.

Binnendeur verwijderen

Voor het verwijderen van binnendeuren heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Problemen met je meubels omdat er een deur tussen de keuken en woonkamer zit? Je mag deze weg halen. Bewaar de deur dan wel op een droge plek. Zo kun je hem terugplaatsen als dat nodig is. Laat de scharnieren in het kozijn zitten. Let op: wil je ook het kozijn verwijderen, dan wordt dit gezien als het verwijderen van een binnenwand. Hiervoor is wel toestemming nodig. Lees hier verder.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, moet je de binnendeur terug hangen.

Binnendeurdorpel verwijderen

Voor het verwijderen van binnendeurdorpels heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Als je een vloerafwerking tussen twee ruimtes wil doorleggen, dan is het soms mooier om de dorpel weg te halen. Wij begrijpen dit en daarom is het toegestaan om de dorpel weg te halen. De afwerking van het kozijn doe je zelf. Bewaar de dorpel op een droge plek zodat je deze terug kunt plaatsen als dat nodig is.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, moet je de binnendeurdorpels terug plaatsten. Behalve als de nieuwe bewoner de vloerafwerking overneemt waarvoor de dorpel is weggenomen.

Binnendeur vervangen

Voor het vervangen van binnendeuren is geen goedkeuring nodig. Je kunt meteen aan de slag.

Info: Heb je een andere, mooie deur op het oog? Of heb je per ongeluk de bestaande deur beschadigd? Dan mag je een nieuwe binnendeur plaatsen. Er zijn verschillende soorten deuren. Dus maak foto’s, neem de afmetingen op en laat je goed informeren bij de bouwmarkt.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mogen nieuwe binnendeur blijven zitten als de binnendeur nog goed is. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Hang- en sluitwerk / beslag van binnendeuren vervangen

Voor het veranderen van sloten en klinken van de binnendeuren heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil je de deuren in een bepaalde stijl afwerken? Dat mag van ons. Als je deurklinken of deurbeslag gaat vervangen, zorg er dan wel voor dat alles goed blijft werken.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de sloten en klinken blijven zitten. Ze moeten er natuurlijk goed uit zien en goed werken. Ook moet de uitstraling op elke verdieping hetzelfde zijn. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Afwerking bestaande deuren

Voor het aanbrengen van afwerking op bestaande binnendeuren heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil je de binnendeur schilderen of beplaten? Dat mag je van ons! Let er wel op dat je alles op een nette manier afwerkt.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de aanpassingen in de meeste gevallen blijven zitten. Het moet er natuurlijk nog goed uit zien. Ook moet de uitstraling per verdieping hetzelfde zijn. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Overzet vensterbank

Voor het plaatsen van een overzet van de vensterbank is geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag!

Info: Een overzet vensterbank plaatsen zodat jouw planten beter voor het raam staan? Dat vinden wij een goed idee. Let er op dat je met de overzet vensterbank de radiator niet helemaal afdekt aan de bovenkant. Anders werkt de verwarming niet meer goed omdat de circulatie van de warme lucht wordt verstoord.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

De zelf aangebrachte overzet vensterbank mag blijven zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Bar (in niet dragende muur)

Voor het maken van een bar (opening) in een niet dragende wand heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. Een bar maken in een dragende wand mag niet.

Info: Wil jij een bar maken? Geen probleem als dit in een niet dragende binnenmuur gebeurt! In een dragende muur mag jij geen opening maken omdat je de constructie dan aantast. Twijfel je of de muur dragend is? Bel ons gerust!

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

De bar mag blijven zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Kattenluik / hondenluik

Een kattenluik of hondenluik maken in een (buiten)wand/ buitendeur mag niet.

Info: Wij willen geen extra sparingen/openingen in de gevel of kozijnen.

Schoorsteenkanaal woonkamer / slaapkamer

Het verwijderen van schoorsteenkanaal in woonkamer/slaapkamer is niet toegestaan.

Info: Dit kanaal is vaak onderdeel van de constructie van de woning. Ook kan er asbest in een schoorsteenkanaal zitten.

Keuken / badkamer / toilet

Voor het vervangen of uitbreiden van onderdelen in deze ruimtes is altijd toestemming nodig.

Info: Wil jij jouw badkamer, keuken of toilet zelf renoveren, dan begrijpen wij dat. Vul hiervoor het klusformulier in. Onze opzichter neemt daarna contact met je op om je plannen door te nemen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Jouw zelf aangepakte badkamer, keuken of toilet mag blijven zitten als deze vakkundig en volgens de wet- en regelgeving is aangebracht, schoon en heel is. In sommige gevallen is er zelfs een vergoeding mogelijk als je gaat verhuizen. Dit hoor je dan van de opzichter.

Kranen en sanitair

Voor het vervangen van kranen en sanitair heb je geen toestemming nodig Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil je een thermostaatkraan plaatsen in de douche of wil je een andere wasbak plaatsen? Dat mag! Fijn dat je de woning naar je zin wil maken. Laat de klus uitvoeren door een specialist zodat je zeker weet dat het goed gebeurt.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Wij nemen de aanpassing van je over. Hiervoor krijg je geen vergoeding. Als je gaat verhuizen moet de aanpassing heel, schoon en veilig zijn. Wil je de aanpassing meenemen naar je nieuwe woning? Bewaar dan de oude kraan of een nieuwe kraan terug.

Douchecabine / douchewand

Voor het plaatsen van een douchecabine heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Ben je het beu om na het douchen de hele badkamer droog te maken? Een douchecabine of douchewand kan een groot deel van het vocht in het douchegedeelte houden. Wij snappen daarom goed dat je deze wil plaatsen en daarom mag dit. Een tip: maak de douchewand na het douchen droog zodat hier geen kalkaanslag op ontstaat. Droog ook de kitnaden. Zo voorkom je dat hier schimmel ontstaat en de kit los gaat.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Doet hij dit niet dan moet je de wand of cabine weghalen.

Extra groepen meterkast

Voor het plaatsen van extra groepen in de meterkast heb je geen toestemming nodig. Bijvoorbeeld voor het aansluiten van een kookplaat. Je kunt direct aan de slag. De enige voorwaarde die wij stellen is dat je deze aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur.

Info: Let erop dat de aanpassingen uitgevoerd moeten worden door een erkend installateur, werken aan elektra kan zeer gevaarlijk zijn!

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de extra groepen laten zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter zodat wij zeker weten dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Thermostaatkranen

Voor het plaatsen, vervangen of verplaatsen van (thermostaat)kranen op radiatoren heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. De enige voorwaarde die wij stellen is dat je deze aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur.

Info: Voor het aanbrengen van thermostaatkranen geven wij graag toestemming. Let erop dat je de aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur om problemen te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de aanpassing laten zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter zodat wij zeker weten dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Radiatoren

Voor het plaatsen, vervangen of verplaatsen van radiatoren bij een eengezinswoning heb je geen extra toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. De enige voorwaarde die wij stellen is dat je deze aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur.

Woon je in een meergezinswoning (bijvoorbeeld een flat) met een gezamenlijke ketel, dan is het helaas niet toegestaan om radiatoren te plaatsen of vervangen.

Info: Voor het aanbrengen van radiatoren geven wij graag toestemming. Let erop dat je de aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur om problemen te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de aanpassing laten zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter zodat wij zeker weten dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Wasmachine- / vaatwasser- en wasdrogeraansluiting

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste veranderingen heb je geen extra toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. De enige voorwaarde die wij stellen is dat je deze aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur.

Info: ZOwonen zorgt in de woning voor één aansluiting voor de wasmachine. Wil je een extra wasmachine/vaatwasser/- of wasdrogeraansluiting dan kun je deze zelf laten plaatsen. Omdat je hierbij aan de waterleidingen moet werken, moet je de klus een erkend installateur laten doen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de aanpassing laten zitten als deze technisch in orde is. Behalve als deze op een vreemde of onlogische plek zit. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter. Zo weten wij zeker dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Wastafel in slaapkamer aangrenzend aan badkamer

Voor het plaatsen van een wastafel in een slaapkamer die meteen grenst aan de badkamer heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. De enige voorwaarde die wij stellen in dat je deze aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur.

Info: Voor het aanbrengen van de wastafel geven wij graag toestemming. De enige voorwaarde die wij stellen in dat je deze aanpassingen laat uitvoeren door een erkend installateur om problemen te voorkomen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de aanpassing laten zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter zodat wij zeker weten dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Wandcontactdozen/schakelaars/buitenverlichting

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil jij jouw wandcontactdozen uitbreiden, buitenverlichting aanbrengen of afdekkapjes vervangen? Dit mag je zonder toestemming doen. Wel vragen wij jou om uitbreiding van het elektrawerk te laten uitvoeren door een erkend installateur. Het kan zeer gevaarlijk zijn om dit zelf te doen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de aanpassing laten zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter zodat wij zeker weten dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Buitenwaterkraan

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wil je een buitenkraan gaan plaatsen? Zorg dan ook voor een afsluiter. Zodat je deze, als het hard vriest, dicht kunt draaien. Zo voorkom je dat de waterleiding bevriest en er lekkages komen. Laat deze afsluiter door een installateur maken.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Deze aanpassing mag je laten zitten als je ook een afsluiter hebt gemaakt. Je krijgt hier geen vergoeding voor.

Buisventilatoren

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Een buisventilator mag je aanbrengen. Denk eraan dat de buisventilator ook onderhoud nodig heeft zodat hij goed blijft werken.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen kan de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner deze verandering niet, dan moet je deze verwijderen.

Niet-bedraad inbraakalarm

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wij begrijpen dat in sommige situaties een niet-bedraad inbraakalarm jouw gevoel van veiligheid vergroot. Daarom staan wij deze aanpassing toe. Denk er wel aan dat wij liever geen onderdelen geschroefd zien in een kunststof kozijn. Als je een camera gaat plaatsen, houdt er dan rekening mee dat je alleen je eigen perceel en eigendommen mag filmen. Het is niet toegestaan om de tuin of eigendommen van buren of het openbaar gebied te filmen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Als de nieuwe bewoner de verandering niet wil hebben, dan moet je deze verwijderen.

cv / verwarming / kachel / ventilatie

Het is niet toegestaan om zelf een verwarmingssysteem aan te brengen, zoals een cv-installatie, vloerverwarming, gevelkachel, houtkachel, pelletkachel, open haard of mechanische ventilatie.

Info: Het verwarmingssysteem in jouw woning is onderdeel van wat wij aan jou verhuren. Als je een probleem hebt met de cv-ketel of het verwarmingssysteem, neem dan contact met ons op.

Voorzetramen

Voorzetramen aan de buitenzijde van de woning zijn niet toegestaan.

Aan de binnenzijde mag dit wel. Hier heb je geen toestemming voor nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: De buitenzijde van de woning onderhouden wij. Een voorzetraam zit bij verschillende onderhoudswerkzaamheden in de weg. Daarom mag dit niet. Wil je toch een voorzetraam, doe dit dan aan de binnenkant. Dit kan een leuke manier zijn om de ruimte karakter te geven.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner het voorzetraam aan de binnenzijde overnemen. Als de nieuwe bewoner dit niet wil overnemen, dan moet je deze verwijderen.

Isolatie cv- en waterleidingen

Voor het aanbrengen van isolatie op de cv- en waterleidingen heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: In het koude seizoen gaat de verwarming aan. De radiatoren stralen warmte uit maar ook de leidingen worden warm. Soms lopen deze leidingen door een ruimte die je niet wil verwarmen. In dat geval kan het slim zijn om een isolatiemantel te plaatsen rondom de leidingen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de aanpassingen in de woning blijven.

Tochtwering/ tochtstrippen

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Na verloop van tijd kan het gebeuren dat een deur of raam niet meer perfect sluit. Om de tocht tegen te gaan, kun je tochtwering of tochtstrippen plaatsen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de aanpassingen in de woning blijven.

Dak- vloer- en wandisolatie

Het is niet toegestaan om dakisolatie, vloerisolatie en wandisolatie aan te brengen.

Info: Deze werkzaamheden tasten de constructie van de woning aan. Daarom mag dit niet. Daarnaast kan er in deze onderdelen schadelijke stoffen zoals asbest zitten. Alleen een specialist mag hieraan werken.

Zonwering/rolluiken

Voor het aanbrengen van zonwering of rolluiken is altijd toestemming nodig. Soms is ook een meldingsplicht of vergunning van de gemeente noodzakelijk. Hier zijn bepaalde voorwaarden voor.

Info: De zon buiten houden of je veiligheid(gevoel) vergroten? Een rolluik kan dan heel fijn zijn! Let op dat je de doorvoer van een zonwering of rolluik niet door een kunststof kozijn laat maken. Toestemming is nodig omdat mogelijk asbest in de gevel of het kozijn kan zitten. Voor je eigen veiligheid kun je beter geen rolluik bij de voor- of achterdeur maken. Dit zijn namelijk belangrijke vluchtwegen én de toegang tot je woning bij noodgevallen door hulpdiensten.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen, behalve een rolluik bij een voor- of achterdeur. Als de nieuwe bewoner de verandering niet wil hebben, dan moet je dit verwijderen.

Afdak/luifel

Voor het maken van een afdak of luifel heb je altijd onze toestemming nodig. Ook is soms een meldingsplicht of vergunning van de gemeente nodig. Hier zijn bepaalde voorwaarden voor.

Info: Denk er aan dat je bij je aanvraag een volledige omschrijving van je plannen meestuurt. Wij willen namelijk weten hoe groot het afdak of de luifel wordt, welk materiaal je gaat gebruiken, hoe je de aansluiting op de woning gaat maken en of je het met de gemeente hebt overlegd.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Als de nieuwe bewoner de verandering niet wil hebben, dan moet je deze verwijderen.

Schuifpui balkon / overkapping / serre

Voor het maken van deze verandering heb je altijd toestemming nodig. Mogelijk is een meldingsplicht of vergunning van de gemeente noodzakelijk. Hier zijn bepaalde voorwaarden voor.

Info: Wil je een schuifpui maken om je balkon dicht te maken of om van je aanbouw een dichte ruimte te maken? Dan moeten wij een aantal zaken controleren voordat je aan de slag kunt. Zo willen wij bijvoorbeeld weten welke materialen je gaat gebruiken, hoe je aansluiting op de woning gaat maken en of je het met de gemeente hebt overlegd.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Als de nieuwe bewoner de verandering niet wil hebben, dan moet je deze verwijderen.

Schuifpui in achtergevel

Voor het maken van deze verandering heb je altijd onze toestemming nodig. Mogelijk is een meldingsplicht of vergunning van de gemeente hiervoor noodzakelijk. Hier zijn bepaalde voorwaarden voor.

Info: Wil je een schuifpui plaatsen in je achtergevel? Met het maken van een schuifpui in de achtergevel kom je aan de dragende constructie van de woning. Je mag een schuifpui dan ook alleen plaatsen als je deze dragende constructie niet aantast. Daarom hebben we een goede constructieberekening van jou nodig. Daarbij hebben we ook een bouwtekening nodig van hoe je het gaat maken. Zit er asbest in je gevel of kozijn, dan mag je daar niet aan werken.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mag de schuifpui in de woning blijven. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Schotelantenne

Voor het aanbrengen van een schotelantenne heb je altijd toestemming nodig. Mogelijk is een meldingsplicht of vergunning van de gemeente noodzakelijk. Hier zijn bepaalde voorwaarden voor.

Info: Ontvang je niet alle zenders op tv en wil je een schotelantenne? Heel begrijpelijk. Wel stellen wij hier voorwaarden aan. Wij vinden een schotelantenne namelijk niet mooi. De schotelantenne mag daarom niet zichtbaar zijn. Daarom mogen schotelantennes bij bepaalde woningen niet.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner de verandering niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

Aan en- uitbouw / serre / stenen berging / garage / carport / afdak

Voor het aanbrengen van deze verandering heb je altijd toestemming nodig. Mogelijk is een meldingsplicht of vergunning van de gemeente noodzakelijk. Hier zijn bepaalde voorwaarden voor. Vraag hierover informatie op bij je gemeente.

Info: Het uitbreiden van je woning met een extra ruimte is een flinke ingreep. Daarom willen wij vooraf een duidelijk plan zien. De volgende zaken moet je aanleveren zodat wij plan kunnen beoordelen:

  • Een tekening van de bestaande en nieuwe situatie (schaal 1:100).
  • Detailtekeningen van de verandering en de aansluitingen met de bestaande bebouwing.
  • Een werkomschrijving of bestek met daarin vermeld de toe te passen kleuren en materialen.
  • Een berekening van de gehele constructie van het bouwwerk (houten balklaag, fundering, lateien, e.d.).
  • De exacte start- en einddatum van de uitvoering van de werkzaamheden


Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Deze mag blijven zitten/staan als:

  • Je hem gemaakt hebt met onze toestemming
  • De technische staat op het moment van verhuizen goed is.
Airco installatie

Voor het aanbrengen van een airco heb je altijd toestemming nodig. Mogelijk is een meldingsplicht of vergunning van de gemeente hiervoor noodzakelijk. Deze aanpassingen laat je altijd uitvoeren door een erkend installateur. Hier zijn bepaalde voorwaarden aan gekoppeld.

Info: In de hete zomermaanden kan het ook binnen erg warm worden. Met een airco kun je de temperatuur in je huis meer controleren. Helaas is het niet in elke woning mogelijk om een airco te plaatsen. Er zijn namelijk woningen met asbest in de gevel. Als dit het geval is dan mag er geen doorvoer naar buiten worden gemaakt.

Let op bij het aanbrengen dat:

  • Je de buitenunit van de airco uit het zicht plaatst. Wij willen geen rommelig aanzicht van de woningen.
  • Je buren mogen geen geluidsoverlast ervan hebben. De buitenunit van de airco installatie mag overdag maximaal 45 decibel geluid produceren. Tussen 19.00 uur ’s avonds en 7.00 uur ’s ochtends mag de buitenunit maximaal 40 decibel geluid produceren.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner de verandering niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

Dakkapel/dakraam

Het is helaas niet toegestaan om een dakkapel of dakraam te maken.

Info: Het maken van een dakkapel of dakraam is een aantasting van het dak en daarmee van de constructie van de woning. Daarom mag je geen dakkapel of dakraam maken.

Erfafscheiding/tuinpoort

Voor het aanbrengen of verwijderen van een erfafscheiding of tuinpoort heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Vanzelfsprekend wil je in je tuin privé kunnen zitten. Het vervangen of zetten van een omheining rondom je tuin is daarom erg logisch. Denk wel aan de voorwaarden die de gemeente eraan stelt (maximale hoogte bijvoorbeeld). Als je op de grens van de tuin van de buren een schutting wil plaatsen, bespreek dat dan altijd met je buren. Laat ze weten wat je gaat doen of doe het samen! Want dan kun je de kosten delen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassing overnemen. Wil de nieuwe bewoner de verandering niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

(Sier-)bestrating, grind

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Bestrating of grind is onderdeel van je tuininrichting. Zorg er voor dat het regenwater goed kan weglopen. Tip: Planten en gras zorgen voor een koelere tuin dan alleen tegels.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de aanpassingen blijven zitten.

Voorzetramen (binnenzijde woning)

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Een voorzetraam is een kleine aanpassing aan de woning die je weer gemakkelijk kunt weghalen. Daarom is het geen probleem als je deze wil aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat je niet mag boren in een kunststof kozijn.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner de verandering niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

Vijver/dierenverblijven in tuin

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. Mogelijk is hier een meldingsplicht of vergunning van de gemeente nodig.

Info: Het is jouw keuze hoe jij je tuin wil inrichten. Als je een vijver of dierenverblijven wil maken, dan vinden wij dat in principe oké. Zorg er wel voor dat omwonenden geen overlast ervan hebben. En natuurlijk moet jij je ook houden aan de wetten en regels van de gemeente.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner de verandering niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

Houten schuur/tuinhuis

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag. Mogelijk is hier een meldingsplicht of vergunning van de gemeente nodig.

Info: Het is jouw keuze hoe jij je tuin wil inrichten. Als je een vijver of dierenverblijven wil plaatsen dan zijn wij daar in principe mee akkoord. Wel dien je rekening te houden met omwonenden, zodat zij geen overlast ervaren. En natuurlijk moet jij je ook houden aan de wet-regelgeving van de gemeente.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de aanpassingen overnemen. Wil de nieuwe bewoner de verandering niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

Hoog groeiende planten

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Wij houden van de natuur. Alleen geven planten soms overlast. Daarom mogen sommige planten wel en andere niet.

Deze planten mogen wél: sierkers / laurier / vijg / lederboom / sering / rozenboom / amandel / sierappel / jeneverbes / els / hazelaar / wilde appel / honingboom / hemelboom / goudiep / prieelberk / zuilhaagbeuk / zuilprunus / zuilbeuk / bolphotania / bolcatalpa / bolacasia / bolplataan / klimop / bolesdoorn.

Deze planten mogen niet: beuk / berk / eik / kastanje / spar / populier / notenboom / linde / es(doorn) / (kronkel)wilg / kersenboom / bamboe / conifeer / blauwe of gouden regen / iep


Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag de nieuwe bewoner de planten overnemen. Ze moeten wel in de lijst staan van planten die zijn toegestaan. Anders moeten ze weg. Wil de nieuwe bewoner de planten niet hebben? Dan moet je deze verwijderen.

Zonnepanelen/waterpomp

Je mag zelf geen zonnepanelen of waterpomp aanbrengen.

Info: Het is niet toegestaan om zelf zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen. ZOwonen is sinds 2021 gestart met het plaatsen van zonnepanelen op woningen. Doe hier de check of en wanneer je deze krijgt.

Dubbelglas

Het aanbrengen van dubbelglas is niet toegestaan.

Info: Voor elke woning is bepaald wanneer er onderhoud plaatsvindt en glas wordt vervangen. Het is daarom niet de bedoeling dat er andere aanpassingen aan de buitenschil van de woning worden gemaakt. Heb je behoefte aan het vervangen van het glas? Neem dan contact met ons op.

Afzuigkap

Voor het aanbrengen van deze zelf aangepaste verandering heb je geen toestemming nodig. Je kunt direct aan de slag.

Info: Let goed op welk soort afzuigkap je in je woning mag plaatsen. In je keuken is een ventilatieventiel of ventilatierooster. Als deze ventilatieopening niet rechtstreeks naar buiten gaat, is deze waarschijnlijk aangesloten op een mechanische ventilatie. De afzuigkap mag je hier nooit op aansluiten omdat wat je wel kunt doen is een zogenaamde recirculatie-afzuigkap of een motorloze afzuigkap plaatsen.

Als de ventilatieopening rechtstreeks naar buiten gaat, dan mag je wel een normale afzuigkap hierop aansluiten. De kooklucht wordt dan rechtstreeks naar buiten geblazen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, mogen de aanpassingen in de woning blijven. Hier krijg je geen vergoeding voor.

Sleutelkluisje

Het plaatsen van een sleutelkluisje is alleen bij uitzonderingen toegestaan. In dat geval moet het een sleutelkluisje zijn met Politie Keurmerk. Krijg je zorg van Zuyderland, dan kun je gebruik maken van een digitaal woning toegang systeem.

Info: Sinds 2021 werken wij samen met Zuyderland met dit digitale woning toegang systeem. Hierdoor kunnen medewerkers van Zuyderland op een veilige manier toegang krijgen tot jouw woning. Ze kunnen altijd snel bij je binnen. Én houd jij ongewenste bezoekers buiten. Een ouderwets sleutelkluisje is namelijk inbraakgevoelig. Dit digitale systeem zorgt ervoor dat er geen extra sleutels in omloop zijn die kwijtgeraakt of gestolen kunnen worden.

Woon je in een flatwoning met een gezamenlijke hoofdingang? Dan mag je geen sleutelkluisje ophangen. Niet bij de hoofdingang en niet bij de voordeur van je woning. Dit om de veiligheid van alle bewoners in de flat te kunnen garanderen.

Woon je in een woning met een eigen voordeur aan de straat? Dan mag je een sleutelkluisje plaatsen. Er zijn veel sleutelkluisjes te koop die niet inbraakveilig zijn. Zorg dus voor een veilig sleutelkluisje om inbraak te voorkomen (PKVW-label: Politie Keurmerk Veilig Wonen). Heb je een zorgcontract met Zuyderland, vraag dan naar het digitale woning toegang systeem.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen, moet je het sleutelkluisje verwijderen.

Regenton

Regenwater dat op een dak valt, kun je opvangen en opslaan in een regenton. Handig om in droge periodes je tuin of de planten op je balkon water mee te geven. Je mag een regenton zelf aansluiten op je regenpijp of afvoer.

Glasvezel

ZOwonen heeft de glasvezelleverancier toestemming gegeven om in eengezinswoningen, na goedkeuring van de bewoners, glasvezel aan te leggen. Ook in complexen kan glasvezel aangesloten worden, als daarvoor de kabels zijn aangelegd. Bewoners kiezen zelf of ze wel of geen contract voor glasvezel willen afsluiten. Meer weten over de aanleg van glasvezel? Neem contact op met de gemeente of de glasvezelleverancier.

Perilex aansluiting

Voor het aanbrengen van een perilex aansluiting (bijvoorbeeld voor een elektrische kookplaat) heb je geen toestemming nodig. ZOwonen sluit dit niet voor je aan. Je kunt hier zelf mee aan de slag.

Info: Wil je een perilex aansluiting aanbrengen? Dit mag je zonder toestemming doen. Wel vragen wij jou om elektrawerk te laten uitvoeren door een erkend installateur. Het kan zeer gevaarlijk zijn om dit zelf te doen.

Wat gebeurt er als ik de woning verlaat?

Als je gaat verhuizen mag je de aanpassing laten zitten. Hier krijg je geen vergoeding voor. Ook moet je de rekening van de installateur kunnen laten zien aan de opzichter zodat wij zeker weten dat je dit door een erkend bedrijf hebt laten doen. Bewaar deze dus goed.

Kun je het niet vinden? Neem dan contact met ons op:
046-4209600.

Klussen uitvoeren

Wil je een klus uitvoeren? Vaak heb je dan toestemming van ons nodig. Deze toestemming vraag je aan via het klusformulier. Vul dit formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op over je aanvraag.

Reparaties en onderhoud door de huurder

Er zijn ook klusjes in huis die onder het 'Onderhoud door de huurder' vallen. Die doe je dus altijd zelf. Bijvoorbeeld binnenschilderwerk en de cv-ketel ontluchten en bijvullen. Daarnaast zijn er reparaties die ZOwonen voor je uitvoert.

Aanpassingen aan je woning

Soms zijn aanpassingen aan je woning nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent bijvoorbeeld. We kunnen drempels verwijderen, de keuken of badkamer aanpassen en de deuren makkelijker laten openen. Je kunt ook denken aan een traplift of een verhoogd toilet. Je lees alles hierover bij Wonen met zorg.

Zowonen reparaties onderhoud en klussen klussen en verbouwen
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht