Ongediertebestrijding

Ongedierte(bestrijding) in en rondom de woning moeten bewoners zelf oplossen. De bestrijding van aangetroffen ongedierte in de algemene ruimte wordt door ZOwonen gedaan.

Ongedierte voorkomen

Ongedierte kan overal voorkomen. Van ratten tot wespen. Veel ongedierte kun je zelf voorkomen. Gebruik je tuin of berging niet als opslagruimte voor het opslaan van afval of afgedankte spullen. Ongewild creëer je een schuilplek voor ongedierte. Ratten en muizen zijn dol op hoekjes en gaten en houden van een rommelige leefomgeving. Daar kunnen ze goed verschuilen en nesten bouwen. Wat kun je hier tegen doen?

  • Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving. Verzamel geen vuilniszakken in je tuin.
  • Verzamel huishoudelijk afval in gesloten vuilnisbakken of containers en voer zakken zo snel mogelijk af.

Heb je toch last van ongedierte? Dan moet je in veel gevallen de bestrijding zelf regelen en zelf betalen. Let wel op: je mag niet zomaar elk ongedierte zelf bestrijden. Meer informatie is ook te vinden op www.kad.nl. Als het bestrijden kleinschalig niet lukt of er is sprake van complexmatige overlast, dan gaat ZOwonen nader onderzoek verrichten op locatie.

Ratten

Heb je last van ratten? Neem dan contact op met de gemeente. De gemeente schakelt een ongediertebestrijder in die de oorzaak nader onderzoekt.

Muizen

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van muizen. Dit kan met bestrijdingsmiddelen, zoals muizenvallen. Tip: gebruik geen vergif om vervuiling of geurhinder te voorkomen.

Wespen

Een wespennest in de buurt? Ruim het nest NIET zelf op, dit is té gevaarlijk. Schakel altijd een professional in om het wespennest veilig te verwijderen. De kosten voor het weghalen van een wespennest zijn voor eigen kosten. Je kunt zelf met onderstaande tips aan de slag om de wespen op afstand te houden.

  1. Maak een wespenval. Koop deze in de winkel of maak er zelf een. Knip een plastic fles doormidden en plaats de bovenkant in de onderkant. Giet ranja in de onderkant van de fles. Wanneer de wespen de limonade hebben bereikt kunnen ze niet meer naar buiten komen.
  2. Leg een limoen, sinaasappel of citroen in de buurt met kruidnagel er in.
  3. Leg gemalen koffie op een schotel en steek dit aan.
  4. Hang een boterhamzakje met water op ooghoogte. Het licht reflecteert door het water in de zakjes wat het zicht van de wespen belemmerd.
  5. Verjaag de wespen met een plantenspuit. Het water komt op de vleugels terecht en de wesp denkt dat het regent.
Kakkerlakken

Kakkerlakken in de woning of algemene ruimte? Meld dit direct bij ZOwonen. ZOwonen start met een onderzoek naar de oorzaak. Indien nodig wordt er samen met een specialist actie ondernomen. Dit kan grote impact hebben op de woonomgeving.
 

(Gras)vliegjes

Heb je last van (gras)vliegjes? Deze vliegjes lijken veel op latrinevliegjes en fruitvliegjes. Ze zijn ongevaarlijk. Grasvliegjes zitten tegen de ramen, op de muren en plafonds, op zoek naar gaten en kieren om te overwinteren. Houd deuren en ramen dicht om de vliegjes buiten te houden. De overlast is meestal van korte duur.

 

Zowonen veilig wonen ongediertebestrijding
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht