In woningen die vóór 1994 gebouwd zijn, kan asbest aanwezig zijn. Dat klinkt eng en gevaarlijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Twijfel je of een materiaal asbest bevat, neem dan altijd contact op met ZOwonen voordat je het weghaalt of bewerkt.

Asbest was lange tijd een geliefd bouwmateriaal. Sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Maar tegenwoordig kennen we de gezondheidsrisico’s van het materiaal. Zo lang je asbest niet beschadigt is het ongevaarlijk. Maar als asbestvezels vrijkomen kunnen ze kanker veroorzaken. Daarom raden wij je aan nóóit asbest zelf te verwijderen. Je loopt niet alleen zelf risico’s, maar ook je medebewoners en omwonenden.

Woningen die gebouwd zijn vóór 1994 zijn asbestverdacht. Dat betekent dat er een kans is dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt tijdens de bouw of tijdens onderhoud. Er kan asbest verwerkt zijn in de constructie, maar ook in vensterbanken, plaatmateriaal en daken. Enkele voorbeelden:

  • vloeren, zoals vinyltegels en vinylzeil
  • golfplaten dakbedekking of wandbekleding van een schuur
  • huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, bijvoorbeeld een föhn of gevelkachel

Asbest kan dus ook in door (vorige) bewoners aangebrachte voorzieningen zitten, zoals gevelkachels, schuren of vloerzeil. Om je geen gevaar te laten lopen bij het verwijderen van zo’n asbesttoepassing, neemt ZOwonen deze bij verhuizing van je over.

Hoe herken ik asbest?

Als je geen expert ben, herken je asbest waarschijnlijk niet. Daarom moet het vaststellen van asbest altijd gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Het bedrijf maakt een analyse van een monster van het verdachte product.

Wat doet ZOwonen met asbest?

Al onze complexen met meer dan 10 woningen zijn onderzocht op de aanwezigheid van asbest. De bewoners zijn per brief geïnformeerd over de uitkomsten. Omdat asbest verwijderen overlast geeft voor jou als bewoner, kiezen wij ervoor asbest te verwijderen bij natuurlijke onderhoudsmomenten en wanneer er een woning leegkomt. ZOwonen regelt de verwijdering, ook van zelf aangebrachte voorzieningen (kosteloos) voor je. Bij ondeskundig verwijderen, komen de schadelijke asbestvezels vrij waarmee de woning, het trappenhuis en de straat besmet wordt. Wanneer je toch zelf asbesthoudend materiaal verwijdert, dan berekenen wij de kosten voor het saneren van de besmetting aan jou door.

Wat moet ik doen bij een vermoeden van asbest?

Heb je het vermoeden dat een materiaal asbesthoudend is, neem dan altijd contact met ons op vóórdat je het gaat verwijderen of bewerken. Ga je verhuizen, wacht ook dan met het verwijderen van het materiaal totdat de vooropname is geweest. Ook als het gaat om zelf aangebrachte voorzieningen. ZOwonen neemt zelf aangebrachte voorzieningen zoals het vloerzeil of een gevelkachel van je over. Wij zorgen dat het asbest op de juiste manier wordt verwijderd, zodat jij geen risico loopt met de asbestvezels in aanraking te komen.

Vuistregels bij asbest

  • Verwijder nooit zomaar asbest, zoals vloerzeil of golfplaten
  • Verzaag, schuur of breek asbest nooit (dit is zelfs strafbaar)
  • Boor nooit een gat in asbest
  • Neem altijd contact op met ZOwonen als je een asbesttoepassing wilt verwijderen

Handige links

Zowonen veilig wonen asbest
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht