Bij overlast denk je misschien eerst aan geluidsoverlast. De muziek kan te hard staan, of je hoort de gesprekken of ruzies. Je kunt ook last hebben van rommel in de voortuin of op het balkon. Tussen mensen van verschillende achtergronden die naast elkaar leven kunnen er heel veel verschillen zijn. Wat de een normaal vindt, vindt de ander vreemd of vervelend. Praat er samen over en ontdek hoe je beter rekening met elkaar kunt houden.

Hoe praat ik met mijn buren over iets waar ik last van heb?

Zit jou iets dwars? Ga dan zo snel mogelijk met je buren praten. Als je te lang wacht, lopen de emoties sneller hoog op. Een paar tips voor dit gesprek:

  • Zoek een geschikt moment en neem er de tijd voor. Misschien kun je een afspraak maken om samen een kopje koffie te drinken.
  • Leg uit waar je last van hebt. Vertel ook wat de gevolgen zijn. Dit helpt jouw buren om je te begrijpen. Bijvoorbeeld: “Ik heb nachtdienst en kan ’s morgens niet slapen door de muziek”. Dit klinkt anders dan; “Je zet steeds de muziek veel te hard aan”. Vaak helpt het als je zelf al een oplossing in gedachte hebt en dit voorstelt. Je komt dan niet met lege handen. Breng jouw voorstel als een idee en probeer samen een oplossing te vinden die voor jullie allebei werkt.
  • Blijf tijdens het gesprek kalm, ook als je buren boos worden. De kans dat zij weer kalm worden is dan groot.

Buurtbemiddeling

Kom je er zelf niet uit met je buren? Dan kan Buurtbemiddeling de helpende hand bieden. Bij buurtbemiddeling helpen onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Neem zelf rechtstreeks contact op met Buurtbemiddeling via [email protected] of bel 06-2296 8998. Lees meer over Buurtbemiddeling via hun website. Of lees meer over hoe je kunt omgaan met een burenruzie op www.problemenmetjeburen.nl

Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek is door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) erkend met een Plus-certificaat. Zij voldoen daarmee aan alle criteria voor een goede uitvoering van Buurtbemiddeling. Dankzij de inzet van Buurtbemiddeling werken we samen aan een prettige en veilige leefomgeving voor onze bewoners. 

Wat kan ik doen bij overlast?

Als praten met je buren niet helpt en buurtbemiddeling niet heeft geleid tot het gewenste resultaat, dan kun je altijd de overlast melden bij ons of de Politie (afhankelijk van de soort overlast). Beschrijf duidelijk wat er aan de hand is en wat je zelf al hebt gedaan.

Wat gebeurt er met mijn overlast melding?

Eén van onze medewerkers van jouw gebiedsteam neemt over jouw melding contact met je op. We kijken samen met je wat nodig is en wat we gaan doen.

Drugsoverlast

Hoe kan ik verdachte situaties melden?
Heb jij een vermoeden van een strafbaar feit? Neem dan contact op met de politie op 0900-8844. Dit kan ook anoniem op Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Je kunt ook bij ons een strafbaar feit melden.

Wat gebeurt er als er drugs in mijn woning wordt gevonden?
Volgens de wet mag je in Nederland geen hennep telen en drugs bezitten. Dit staat ook in de huurovereenkomst. Als meldingen bij de Politie binnenkomen over jouw adres, start de Politie een onderzoek. Als er drugs in je woning wordt gevonden, beëindigen wij je huurovereenkomst. Ook kom je dan 5 jaar lang niet in aanmerking voor een huurwoning van de woningcorporaties die zijn aangesloten bij Thuis in Limburg.

Hoe kan ik overlast van mijn woonomgeving melden?

Samen houden we onze woonomgeving leefbaar. Heb je vragen of klachten over vervuiling, straatvuil, brandpadverlichting, graffiti en dergelijke? Meld dit bij ons.

Bij je gemeente kun je melding doen van bijvoorbeeld defecte straatverlichting, onkruid, overhangende takken, rioleringen, ratten, kakkerlakken, trottoirschade, verkeersborden of beschadigd wegdek.

Zowonen wonen bij zowonen overlast
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht