Overlast
Heb je last van de buren, bijvoorbeeld door harde muziek, ander lawaai, rommel, afval of overlast door drugs- en alcoholgebruik? En kom je er zelf met jouw buren niet uit? Wij begrijpen hoe vervelend en stressvol overlast kan zijn en willen je graag helpen om een oplossing te vinden.
Wanneer is er overlast?
Overlast is een situatie waarin je woongenot structureel negatief wordt beïnvloed door het gedrag van anderen in je omgeving. Denk aan geluidsoverlast of problemen met afvaldumping. Voorbeelden van situaties waarin je overlast kunt melden, zijn:
- Structurele harde muziek of ander lawaai. Op ongebruikelijke tijden zoals ’s nachts willen wij je adviseren contact op te nemen met de politie.
- Rommel en afval die de omgeving vervuilen en zorgen voor een onhygiënische of onveilige situatie, wanneer dit op gemeentelijke grond gebeurd kun je een melding maken bij de gemeente of op de buiten beter app.
- Overlast door drugs- en alcoholgebruik, wat kan leiden tot storend of gevaarlijk gedrag = ook politie/MMA melding
- Dreigend of intimiderend gedrag van buurtgenoten
Zit jou iets dwars? Ga dan zo snel mogelijk met je buren praten. Als je te lang wacht, lopen de emoties sneller hoog op. Een paar tips voor dit gesprek:
- Zoek een geschikt moment en neem er de tijd voor. Misschien kun je een afspraak maken om samen een kopje koffie te drinken.
- Leg uit waar je last van hebt. Vertel ook wat de gevolgen zijn. Dit helpt jouw buren om je te begrijpen. Bijvoorbeeld: “Ik heb nachtdienst en kan ’s morgens niet slapen door de muziek”. Dit klinkt anders dan; “Je zet steeds de muziek veel te hard aan”. Vaak helpt het als je zelf al een oplossing in gedachte hebt en dit voorstelt. Je komt dan niet met lege handen. Breng jouw voorstel als een idee en probeer samen een oplossing te vinden die voor jullie allebei werkt.
- Blijf tijdens het gesprek kalm, ook als je buren boos worden. De kans dat zij weer kalm worden is dan groot.
Kom je er zelf niet uit met je buren? Dan kan Buurtbemiddeling de helpende hand bieden. Bij buurtbemiddeling helpen onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Neem zelf rechtstreeks contact op met Buurtbemiddeling via [email protected] of bel 06-2296 8998. Woon je in Echt-Susteren dan verloopt buurtbemiddeling via Proteion, https://www.proteionbuurtbemiddeling.nl/nl/home.
Lees meer over Buurtbemiddeling via hun website. Of lees meer over hoe je kunt omgaan met een burenruzie op www.problemenmetjeburen.nl.
Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek is door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) erkend met een Plus-certificaat. Zij voldoen daarmee aan alle criteria voor een goede uitvoering van Buurtbemiddeling. Dankzij de inzet van Buurtbemiddeling werken we samen aan een prettige en veilige leefomgeving voor onze bewoners.
Hoe kan ik verdachte situaties melden?
Heb jij een vermoeden van een strafbaar feit? Neem dan contact op met de politie op 0900-8844. Dit kan ook anoniem op Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Je kunt ook bij ons een strafbaar feit melden.
Wat gebeurt er als er drugs in mijn woning wordt gevonden?
Volgens de wet mag je in Nederland geen hennep telen en drugs bezitten. Dit staat ook in de huurovereenkomst. Als meldingen bij de Politie binnenkomen over jouw adres, start de Politie een onderzoek. Als er drugs in je woning wordt gevonden, beëindigen wij je huurovereenkomst. Ook kom je dan 5 jaar lang niet in aanmerking voor een huurwoning van de woningcorporaties die zijn aangesloten bij Thuis in Limburg.
Hoe meld je overlast?
Doe een melding van overlast via onderstaand formulier. Samen met jou willen we zoeken naar een oplossing.