De Zuidkamer: veel meer dan een ontmoetingsplek

De Zuidkamer: de huiskamer van de wijk in winkelcentrum Zuidhof. Een plek waar bewoners uit de buurt terecht kunnen met allerlei vragen, voor activiteiten en een praatje. Christianne Schols, ‘Chris’ voor bekenden, werkt als gastvrouw bij de Zuidkamer. Ze vertelt er ons meer over.

Hoe het begon

Christianne woont zelf al jaren in Geleen-Zuid in een woning van ZOwonen. Ze werkte vroeger in de zorg, maar raakte haar baan kwijt en werd erg ziek. Haar zorghart bleef ondanks alles kloppen. Ze ging op zoek naar een nieuwe kans en die kwam: als gastvrouw bij de Zuidkamer. Ze moest in het begin even wennen, maar heeft nu helemaal haar draai gevonden. Christianne is er voor iedereen. Ze staat voor hen klaar bij de Zuidkamer, regelt een kop koffie en biedt een luisterend oor. Bewoners met vragen verwijst ze door naar de partners in de Zuidkamer, zoals ZOwonen of PIW. “Ik leer hier er zelf ook van en vind het mooi dat ik iets voor anderen kan betekenen. Ik weet hoe het is om in een lastige situatie te zitten. Alle beetjes helpen”. Bewoners zijn haar dankbaar. Ze is de supermama van de Zuidkamer.

Verschillende clubjes

Christianne doet echter meer voor de buurtbewoners dan alleen kopjes koffie schenken. Ze neemt de hele coördinatie van de Zuidkamer op zich: “Toen ik net was gestart heb ik met alle partners gesproken. Ze vertelden mij over alle mooie activiteiten in de wijk, maar ik zag weinig bewoners verschijnen. Dat moest anders. Ik ging voor de deur staan en sprak alle mensen aan. Dat zorgde voor diepe gesprekken over eenzaamheid, onbegrip en armoede. Ik wilde iets voor hen betekenen en startte een koffieclub.” De koffieclub bestaat inmiddels uit een tiental vaste leden die steeds mensen meenemen. Ook zijn er nieuwe groepjes ontstaan, zoals een ontbijtclub waar mensen elkaar helpen met klusjes, een breiclub en een scootmobielclub.

De buurtbewoners

In Geleen-Zuid wonen mensen met veel verschillende achtergronden. Er zijn veel vooroordelen en mensen spreken zich niet altijd uit. “Achter de voordeuren wordt alles besproken, maar één op één durven mensen dat vaak niet. Dat zorgt voor onbegrip en lastige situaties. Ik vind dat iedereen een kans verdient, zonder oordeel. Maar ze moeten zelf actie ondernemen om iets te veranderen. Zo nam ik een twijfelende non mee naar de Moskee, ging een ex-gedetineerde het gesprek met me aan en ga ik een creatieve vluchteling aan De Werkhal koppelen. We zijn allemaal mensen die elkaar kunnen helpen”.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy