Iedereen kan energie besparen

We hebben de prijzen voor energie de afgelopen jaren flink zien stijgen. Gelukkig komt daar verandering in. Evengoed moeten we energie besparen. Dat is goed voor het milieu én de portemonnee. Bewoonster Maria heeft er haar hobby van gemaakt. Ze wil anderen helpen met handige tips.

Hoe het begon

Maria wandelt regelmatig door haar wijk. Een tijd geleden viel haar op dat in veel woningen licht brandde, terwijl er niemand thuis was. Dat vond ze enorm zonde. Ze was vastbesloten om hier zelf beter op te gaan letten en anderen te helpen om energie te besparen. Maria: “Veel mensen denken dat ze goed bezig zijn, omdat ze niet beter weten.”

Veranderingen

Er zijn veel verschillende manieren om minder energie te verbruiken. “Als je de lampen en radiatoren uitzet als niemand thuis is, scheelt dat flink in kosten. Ikzelf zet alleen nog de verwarming aan als mensen op bezoek komen. Voor de rest draag ik in de winter vaak fleece kleding. Die kun je in de zomermaanden met flinke korting kopen in de sale. Bovendien douche ik niet elke dag, dat is ook veel beter voor de huid’’, aldus Maria.

Meer tips

Zo zijn er nog veel meer tips waar mensen niet direct aan denken. Maria: “Ik kook op inductie, zoveel mogelijk eenpansgerechten. Ook draai ik nooit een halve (afwas)machine en trek ik alle stekkers uit als ik apparaten niet gebruik. Daarnaast doe ik bijna alles met de fiets, wandel ik veel en brand ik vaak theelichtjes voor licht en warmte. Natuurlijk kun je ook met radiatorfolie en tochtstrips aan de slag. Er zijn genoeg mogelijkheden.”

Besparing

Maria bespaart nu gemiddeld € 90,- per maand op haar energierekening. Van dat geld heeft ze vorig jaar een iPad gekocht waar ze vaak tv op kijkt. Maria: “Tv kijken via de Ipad levert een flinke besparing op. Bovendien heb ik veel voordeel van de zonnepanelen op mijn woning. Dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Maar ook met kleinere aanpassingen kun je op lange termijn een groot verschil maken.”

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy