Jonge generatie schuldenvrij het nieuwe jaar in

37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft een schuld. Eén op de vier heeft betalingsachterstanden. Die problematiek staat centraal bij de mobiele escaperoom van ZOwonen, die jongeren inzicht geeft hoe schuldenvrij te blijven. Leerlingen van het Graaf Huyn College gingen aan de slag in de escaperoom.

Taboe en schaamte

Financiële problemen starten al op jonge leeftijd. 15% van de MBO-studenten vindt dat hij of zij een financieel probleem heeft.* Veel jongeren schamen zich hier voor. Dat levert veel stress op. Studenten met schulden zijn vaker afwezig op school, zijn moe door veel werken, besteden weinig aandacht aan school besteden of stoppen zelfs met school. Een groter wordend probleem, wat echter weinig bespreekbaar gemaakt wordt op scholen. Daar brengt ZOwonen samen met de Kredietbank Limburg verandering in.

Escaperoom biedt hulp

Samen met leerlingen van het Technasium van het Graaf Huyn College is een mobiele escaperoom ontwikkeld. De escaperoom maakt jongeren, spelenderwijs, bewust van hoe makkelijk financiële problemen ontstaan, maar vooral hoe er mee om te gaan. De escaperoom maakt hen bewust om tijdig hulp te zoeken als ze tegen financiële problemen aanlopen. Leerlingen van het Graaf Huyn College in Geleen gingen 20 december zelf aan de slag in de escaperoom. Volgend jaar gaat de escaperoom verder on tour door de provincie. Ook wordt bekeken hoe leerlingen van de basisschool hiermee bereikt kunnen worden. We willen jongeren al vroeg en aan de voorkant helpen, zodat ze sneller hulp zoeken om in hun latere leven minder in de schulden terecht te komen.

* Bron: Nibud, 2015 & 2021

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy