Na groene gevels, nu ook groene daken
Aan de Vermeerstraat in Sittard vallen 2 huizen extra op. De dakpannen van de woningen en de berging zijn namelijk vervangen door groen. Het gaat om woningen die recent gerenoveerd en verduurzaamd zijn. We monitoren de komende tijd de effecten en ervaringen van de bewoners.
Pilot
Vanuit ketensamenwerking, continue verbeteren en experimenteren zagen we een kans om bij een gepland renovatietraject met 95 woningen, groendaken uit te proberen. Een mooie uitdaging vanwege de hellende daken. Waterdichtheid en de aanleg van een irrigatiesysteem spelen een belangrijke rol. Daarnaast willen wij onze woningen betaalbaar houden voor bewoners en hechten we belang aan klimaatadaptie. Geïntegreerde zonnepanelen waren een harde eis. Het was een intensief traject met nauwe samenwerking tussen ZOwonen, Heijmans en Verkoelen dakspecialisten.
Tom Wolters (Ontwerpmanager Renovatie Onderhoud - Heijmans): “Alex Korsten, Regisseur Vastgoedontwikkeling bij ZOwonen, en ik waren tegelijk met hetzelfde idee bezig. We besloten om 2 groene, hellende daken aan de Vermeerstraat te realiseren. We betrokken de dakspecialisten van Verkoelen erbij om de randvoorwaarden te bepalen. Zij haakten op hun beurt weer 2 passende partijen aan voor het groen. Hellende groene daken komen nog niet zo vaak voor, maar we zijn de uitdaging aangegaan. Wij pretenderen immers makers van een gezonde leefomgeving te zijn.”
Uitvoering
Bij de aanleg van groen op een schuin dak moet je met een aantal zaken rekening houden. Jimmy Nijssen (Werkvoorbereider BU bij Verkoelen): “We realiseren vaker groendaken op platte daken. Op hellende daken komt minder voor. We hebben het proces goed voorbereid met ZOwonen, Heijmans en de groenvoorzieners. We hebben gekeken welk systeem we het beste toe konden passen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor twee verschillende varianten. Bij beide is een irrigatiesysteem toegepast. Ik ben zelf bij het ontwerp, de calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering geweest. Een erg leuke en leerzame ervaring! Natuurlijk loop je ook altijd tegen onvoorziene zaken aan. We willen beide werkwijzen vaker gaan toepassen op hellende daken.”
Meer vergroening
De samenwerkende partijen zoeken naar manieren om meer groen te verwerken in de leefomgeving. De groene daken zijn daar een mooi voorbeeld van. Alex: “Groen heeft een positief effect op mensen. We hebben ooit onderzoek gedaan naar ‘sociaal groen’, samen met andere partijen, waaronder Heijmans. Door onze krachten te bundelen proberen we steeds meer van de grond te krijgen, van binnentuinen tot groene daken.”
Opbrengst
Het is nog even afwachten wat de pilot precies gaat opleveren. “We moeten ons realiseren dat twee groene daken nog niet het grote verschil maken. Het is een experiment. We moeten kleinschalig beginnen en gaandeweg leren. Tot nu toe zijn de reacties positief. Een dak wordt niet alleen mooier, maar biedt ook vele voordelen voor de omgeving. Denk aan het verminderen van hittestress, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het voorkomen van wateroverlast. Ook geven ze de lokale biodiversiteit een boost.”, aldus Alex.
Toekomst
Hoewel er veel positieve geluiden klinken, worden nog niet veel hellende groene daken aangelegd. Tom: “De insteek is om dit structureel te gaan invoeren, in plaats van pannen. Nu is onze procedure: dak eraf, isoleren, nieuwe dakpannen erop. De nieuwe standaard zou een groen dak moeten zijn, met als alternatief de pannen. Dit zal waarschijnlijk nog even duren. Investeerders zien nu vooral wat het kost in plaats van wat het oplevert voor bewoners. Als corporatie krijg je niet altijd subsidie van de gemeente voor dergelijke projecten. Wellicht moeten meerdere organisaties zich samenpakken. Wij hebben gesprekken lopen met leveranciers om te kijken of we meer volume en minder kosten kunnen creëren.”
Alex: “Voor nu zijn we heel benieuwd naar de ervaringen van de bewoners in onze pilot. Wordt vervolgd.”