Nieuws 15 februari 2023

On tour langs werkplekken in Sittard-Geleen

Samen met Vidar en het jongerenloket van Sittard-Geleen organiseerden we op 14 februari een nieuwe editie van ZOwonen on Tour. Met een volle bus gingen we langs acht potentiële werkplekken. Hiermee krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een baan te vinden, die bij hen past.

„Dit is goud!”, roept een deelnemer uit, terwijl hij het veld van Fortuna Sittard op sprint. Als ze erna de persruimte in mogen, staan ze in de rij voor een selfie. „Op deze stoel zat laatst Burak Yilmaz, hoe vet is dat!” Alsof ze het al jaren doen, leren ze erna vloeiend biertjes tappen in één van de skyboxen.

Werkplekken

De laatste stop van ZOwonen On Tour is een hit. Een hele dag wordt een groep van zo’n dertig man met een touringcar langs acht potentiële werkplekken in Sittard-Geleen gereden. Denk aan de gehandicaptenzorg, een schoonmaakbedrijf of onderneming in groenonderhoud. Zo kunnen ze ontdekken of er iets bij zit wat bij hen past. „In deze groep zitten onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Janneke Wolfs van ZOwonen. „Sommige deelnemers hebben bijvoorbeeld in een burn-out gezeten en zijn nu op zoek naar een baan. Anderen willen vanuit een uitkering gaan werken.”

Perspectief

De groep bestaat uit huurders van ZOwonen, maar komen ook van het jongerenloket van Sittard-Geleen en Vidar, het participatiebedrijf voor de Westelijke Mijnstreek. „Met deze partijen werken we nauw samen, evenals de locaties de we in deze tour bezoeken”, aldus Wolfs. „In totaal hebben we ruim honderd partners. Wij willen bewoners perspectief bieden op werk en kansen om mee te doen, ongeacht hun achtergrond. Iedereen verdient het om op eigen benen te staan en een actieve rol in de maatschappij in te nemen. Ook kan het onze partners helpen, die vaak handjes tekort hebben.”

Enthousiast

ZOwonen On tour is gratis en wordt drie keer per jaar georganiseerd. Tijdens de tour kunnen deelnemers zich bij een werkplek registeren die hen leuk lijkt. ZOwonen brengt hen vervolgens met de werkgever in contact, waarna er vrijblijvend een gesprek kan plaatsvinden. „Door deze dag ligt de lat voor mij minder hoog om te solliciteren”, zegt een 22-jarige deelneemster uit Geleen. Nadat ze haar studie afrondde, is ze nu zoekende in wat ze wil. „Nu heb ik gezien dat werkgevers ook maar gewone mensen zijn, die je makkelijk kunt benaderen. Ik vond het leuk bij Kasteel Limbricht, toen het over de trouwlocatie ging. Het lijkt me leuk om samen met een koppel hun speciale dag vorm te geven.” Een 31-jarige deelnemer uit Geleen werd enthousiast van de gehandicaptenzorg. „Ik speel zelf gitaar en piano en zag dat hier ook muziektherapie wordt gegeven. Graag zou ik mensen op die manier willen helpen.”

Deze editie van On Tour werd verzorgd door Attender Groen, Tuinen van Zuid, Laudy Bouw, Bouwmensen Limburg, Janssen Schoonmaak, Kasteel Limbricht, SGL, en Fortuna Sittard.

9bd26971 d661 4e52 8532 547d5d3a6b40
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht