Nieuws 20 juni 2024

Tevreden bewoners na renovatie in Einighausen

In Einighausen zijn vorig jaar twintig eengezinswoningen grondig gerenoveerd en toekomstbestendig gemaakt. Daar plukken de huidige en de nieuwe generatie bewoners de vruchten van. Een gesprek met een trotse Thomas Starmans, Regisseur uitvoering vastgoedontwikkeling over ‘zijn’ renovatieproject. En een tevreden bewoonster Gretha, die al vanaf 1967 op hetzelfde adres woont en dit jaar haar 80ste verjaardag viert.

Voor Thomas is ZOwonen nog altijd zijn eerste werkgever. In éénendertig jaar is er wel veel veranderd. "We zetten ons vastgoed in als basis van waaruit bewoners, al dan niet samen met ons, invulling kunnen geven aan hun eigen perspectief en woongeluk. Die maatschappelijke uitdaging trekken we ons aan. Ook in financieel moeilijkere tijden. Dat betekent nog scherpere keuzes maken om het goede te doen voor onze bewoners. Het renoveren van onze woningen blijven we natuurlijk doen. Welke keuzes we daarin maken, hebben we vastgelegd in onze herijkte koers." 

"Bij deze woningen hebben we spouwisolatie, glasisolatie, dakisolatie en kozijnvervanging uitgevoerd. Bij het vervangen van de daken, hebben we de daken asbestvrij gemaakt. Daarnaast hebben we de gevels gevoegd en kelders waterdicht gemaakt. Bijna alle daken zijn voorzien van zonnepanelen. Daar waar nodig hebben we de badkamer, keuken en toiletten vernieuwd. De bewoners hadden inspraak in de kleurkeuze en model van de voordeur, in het tegelwerk en ook het uitbreiden van de keuken behoorde ook tot de mogelijkheden."

"Ik vond dit een topproject. Omdat er voornamelijk 65-plussers wonen, hebben we extra veel aandacht besteed aan het uitleggen van wat we allemaal gingen doen. De renovatie was erg gewenst door de bewoners. Soms werd het de bewoners echter ook wel eens te veel. Dan gingen we hierover in gesprek. Uiteindelijk hebben álle bewoners meegedaan en daar ben ik heel tevreden mee. Van dit soort renovaties wil ik er nog wel twintig uitvoeren."

Voor alle buren een frisse start

"Zoals ik al zei had ik in dit project echt intensief contact met de bewoners. In een leegstaande woning organiseerden we wekelijks samen met de aannemer een inloopuurtje oftewel een spreekuur. En op mijn wekelijkse rondje door de buurt vroeg ik actief naar de ervaringen van de bewoners. Wat vinden ze van de uitgevoerde werkzaamheden? Ervaren ze overlast? We realiseerden ons echt goed dat we hun huis op de kop zetten. Bij een nieuw dak moest bijvoorbeeld ook de hele zolder leeg. Daar hielpen we dan mee. Zeker bij oudere mensen. Indien nodig stelden we een container ter beschikking, waarin alle spullen opgeslagen konden worden. Als de badkamer vervangen moest worden, regelden we een nooddouche in de tuin. Allemaal om de impact van de renovatie voor de bewoners zo klein mogelijk te houden.

Ook organiseerden we een ‘container dag’. Een dag waarop iedereen overtollige huisraad kwijt kon. Dit is dan ook vaak een sociaal moment. Samen met de buren aan de grote schoonmaak, inclusief koffie met vlaai. Een mooie start van zo’n proces."

Al 57 jaar thuis in Einighausen Gretha Heijlighen woont al zevenenvijftig jaar in hetzelfde huis. Haar woning werd ook gerenoveerd. "Het is altijd leuk als je keuzevrijheid hebt. Ik kreeg ook de keuze om een nieuwe keuken te laten plaatsen, maar ik ben zo aan mijn keuken gehecht en alle apparatuur doet het nog prima. Dus ik heb dat aanbod afgeslagen. In 1999 hebben we al dubbelglas gekregen. Ze hebben alles heel netjes gemaakt en hard gewerkt. Die ‘container dag’ vond ik heel fijn. Mijn kelder is weer opgeruimd en dat onder het genot van een stuk vlaai. Ik ben heel tevreden."

Thomas is bijna kind aan huis bij Gretha en je ziet de wederzijdse betrokkenheid. "De oplevering doen we dan ook zelf. Is het allemaal goed gegaan en is alles naar wens? Verder geven we ook nog extra informatie over een stukje techniek. Hoe de zonnepanelen en de ventilatiesystemen werken bijvoorbeeld. Dan volgt er nog een stukje nazorg, door de aannemer. Mocht er nog iets niet in orde zijn, lossen we dat op." 

Als we bij Gretha op bezoek zijn om haar te vragen naar haar ervaringen met de renovatie, checkt Thomas meteen even het achterraam, waar nog korrels op lijken te zitten. En hij maakt de deurbel. "Nu we er toch zijn", zegt Thomas. Over nazorg gesproken. 

20240220 Z Owonen 767
Niet gevonden wat je zocht? Probeer het hier opnieuw
© 2024 ZOwonen. Alle rechten voorbehouden.  Algemene voorwaarden Privacybeleid Disclaimer
Design:  Mannen van 80 Realisatie:  Zuiderlicht