Van opvanglocatie naar nieuw thuis

Verhuurmakelaar Angélique (ZOwonen) stapte met een brok in haar keel en een grote glimlach op haar gezicht in de auto na een sleuteloverdracht in Schinnen. De nieuwe bewoners hebben na een lang verblijf in opvanglocaties eindelijk een thuis gevonden, waar ze een nieuwe start kunnen maken. Wij spraken hen samen met hun maatschappelijk werker en een buurtbewoner in de nieuwe woning.

Weg van thuis

We worden hartelijk ontvangen door Joseph Jerro (65) en Sabah Jerro-Aldaaboul (63). Sabah zorgt gelijk voor koffie en Joseph leidt ons rond. We gaan in de woonkamer zitten. Joseph vertelt dat ze hiervoor 1,5 jaar in tijdelijke opvanglocaties in de buurt hebben gewoond. Hun zoon woont in Sittard en helpt hen waar hij kan. Ze hebben ook een dochter met 2 kindjes, en een derde onderweg. Ze kunnen hen voorlopig niet zien. Zij wonen nog in Aleppo; het gevaarlijke oorlogsgebied in Syrië dat Joseph en Sabah zijn ontvlucht. De vrolijke stemming slaat even om als we het over hun dochter hebben. Het verdriet is van hun gezicht af te lezen. We nemen even pauze.

Dankbare ondersteuning

Joseph en Sabah hebben veel steun aan maatschappelijk werker Sabine (Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk). Ze hebben een warme band opgebouwd. Sabine helpt hen met het regelen van basisvoorzieningen, zoals wonen en gezondheidszorg. Ook ondersteunt ze bij het leren kennen van de leefomgeving en begeleidt ze bij inburgering.

Om alles voor elkaar te krijgen, is samenwerking nodig. Angélique heeft als verhuurmakelaar gezorgd dat dit echtpaar in aanmerking kwam voor deze woning. Hier is ook de gemeente Beekdaelen bij betrokken. Zo legt iedereen een stukje van de lastige ‘puzzel’. Joseph en Sabah zijn heel erg dankbaar, dat ze op deze plek een nieuw leven kunnen opbouwen.

Toekomstplannen maken

Joseph werkte in Syrië als fysiotherapeut. Hij zou het liefste soortgelijk werk in Nederland doen. Het koppel start eerst met een cursus Nederlands. Joseph spreekt en begrijpt al aardig wat, maar ze willen zich zelfstandig kunnen redden. Sabah voelt zich nog niet prettig om ver van huis te gaan. Ze wil uiteindelijk graag mensen ontmoeten en vrijwilligerswerk doen.

Hulp van buurtbewoner en vertaler

Buurtbewoner Samir, zelf ook afkomstig uit Syrië, helpt met vertalen. Hij begrijpt heel goed wat deze bewoners meemaken. Zelf heeft hij met zijn gezin van 3 kinderen 2 jaar in een vluchtelingenopvang gezeten. In de coronaperiode kwam er een woning voor hen vrij, ook in Schinnen. Hij vindt het moeilijk om contact te krijgen met de lokale inwoners. Om zijn Nederlands te oefenen helpt hij Sabine vrijwillig als tolk. Ook zijn vrouw helpt Sabine met vertalen, bijvoorbeeld bij gesprekken met alleenstaande vrouwen. Samir werkte in Syrië als landmeter. Hij heeft onlangs een baan aangeboden gekregen bij GEONIUS voor vergelijkbaar werk in Nederland.

Samen uitdaging aangaan

We zijn trots dat we deze mensen samen met lokale partners een veilige woonomgeving kunnen bieden. Jerry Dijkstra (gemeente Beekdaelen): “De taakstelling om statushouders een woning te bieden is een wettelijke opdracht vanuit de rijksoverheid. De gemeente en woningvereniging moeten deze samen uitvoeren. ZOwonen is een uitstekend voorbeeld van een woningvereniging die ondanks de uitdagingen haar verantwoordelijkheid blijft nemen. De no-nonsens en praktische aanpak kenmerkt ZOwonen en maakt dat het een fijne en betrouwbare partner is.”

Het is een grote uitdaging voor gemeenten en corporaties om vluchtelingen onderdak te geven. Maar nòg zwaarder is het voor de betrokkenen zelf. Zij hebben veel meegemaakt en blijven, ondanks alles, positief. We hebben veel bewondering voor de bewoners en blijven ons inzetten voor deze groep.

ZOwonen.com maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik te analyseren.

Meer informatie: Cookies Privacy